Skip to main content

Στο μυαλό του πρωθυπουργού

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Δύσκολα, βέβαια, το σουρεαλιστικό αυτό σενάριο βρίσκει εφαρμογή στην πραγματικότητα

Στην περίφημη ταινία «Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς», ένας άνεργος μαριονετίστας ανακαλύπτει ένα τούνελ που οδηγεί απευθείας στο μυαλό του διάσημου Αμερικανού ηθοποιού. Σύντομα, μάλιστα, ο μαριονετίστας καταφέρνει να ελέγχει απόλυτα το «μυαλό του Μάλκοβιτς».

Δύσκολα, βέβαια, το σουρεαλιστικό αυτό σενάριο βρίσκει εφαρμογή στην πραγματικότητα – όσο κι αν η τεχνολογία και η προπαγάνδα έχουν καταφέρει να ελέγχουν πολλά μυαλά.

Όμως πολλοί θα ήθελαν να δουν τι… άσους κρύβει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΟΗΕ για «παράθυρο ευκαιρίας» για τη διευθέτηση της διαφοράς όσον αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε, μάλιστα, με έμφαση: «Πρέπει να είμαστε γενναίοι και σοφοί. Πρέπει και οι δύο να δείχνουμε συνεκτική συμπεριφορά».

Γενναιότητα φυσικά και σοφία από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, για να αποδεχθεί λύση με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε. Άλλωστε, δεν το αναγνωρίζει κιόλας!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την έξοδό του από την προσευχή της Παρασκευής είπε, μάλιστα, ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός μάς δήλωσε ότι θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι και ότι θα λύσει αυτό το πρόβλημα».

Με απλά λόγια, ο Ερντογάν περιμένει η Αθήνα να αποδειχθεί «γενναία και σοφή» για να δώσει λύση στις «γνωστές δυσκολίες στο Αιγαίο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το ερώτημα είναι, λοιπόν, ποια είναι η λύση που έχει στον νου του ο πρωθυπουργός; Σκοπεύει να ενημερώσει πρώτα την εθνική αντιπροσωπεία, για να υπάρξει συναίνεση και εθνική γραμμή;

Ιδιαίτερα εν όψει του νέου κινδύνου ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, με το μέτωπο του Ισραήλ στο Λίβανο και ενδεχομένως με το Ιράν.

Η Τουρκία έχει καταστήσει τους τελευταίους μήνες απόλυτη προτεραιότητά της τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί με αξιώσεις ρόλο «αφεντικού», που δεν ακολουθεί, αλλά ορίζει τη γεωπολιτική πραγματικότητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, από το βήμα του ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί ο ρόλος της Τουρκίας ως χώρας που διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας, «παράθυρο ευκαιρίας», δεν υπάρχει…

Όπως λέει και ο Θουκυδίδης στο 5ο βιβλίο του για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και στον διάλογο των Μηλίων: «Κατά την ανθρώπινη λογική μπορούμε να μιλάμε για δίκαιο όταν και τα δύο μέρη έχουν ίση ισχύ. […] Οι ισχυροί πράττουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύναμοι υποχωρούν και το αποδέχονται».