Η Μέση Ανατολή εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.
Το περιφερειακό status quo αλλάζει δραματικά με απρόβλεπτες συνέπειες.
Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι. Ακόμη και αυτό ενός ολοκληρωτικού πολέμου.
Η Χεζμπολάχ βρίσκεται βέβαια στο « καναβάτσο» και κανείς δεν την έχει βοηθήσει ακόμη: ούτε ο ιρανός «νονός» της, ούτε οι Χούθι, ούτε οι ιρακινές πολιτοφυλακές και ακόμη λιγότερο το καθεστώς Άσαντ στη Συρία.
Παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή. Το Ισραήλ κατάφερε να αποκεφαλίσει σχεδόν ολόκληρη την ανώτατη διοίκηση της Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες – συνολικά επτά ανώτατα στελέχη της – και το φιλοϊρανικό «κόμμα του Θεού» φαίνεται εντελώς αποπροσανατολισμένο, όπως αποδεικνύεται από τον χρόνο που χρειάστηκε για να ανακοινωθεί ο θάνατος του αρχηγού του.
Είναι σε σοκ, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η Χεζμπολάχ έχει ακόμα τα μέσα να απαντήσει στον αντίπαλό της και να διεξάγει έναν ολοκληρωτικό και μακροχρόνιο πόλεμο.
Στην πραγματικότητα, όλα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση του ιρανικού καθεστώτος.
Ο Ιρανός Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποσχέθηκε εκδίκηση: «Το αίμα του Νασράλα δεν θα μείνει ατιμώρητο», είπε ο Χαμενεΐ. «Οι επιθέσεις του μετώπου της αντίστασης στο φθαρμένο και παρακμιακό σώμα του σιωνιστικού καθεστώτος θα είναι πιο σκληρές», προειδοποίησε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν.
Υπό τον φόβο των …Ιουδαίων, ο Χαμενεΐ έχει μεταφερθεί πάντως σε ασφαλές μέρος εντός της χώρας και κρύβεται, με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.
Η Τεχεράνη είναι ένας από τους κύριους συμμάχους της Χεζμπολάχ, την οποία έχει υποστηρίξει από την ίδρυσή της, τη δεκαετία του 1980. Το Ιράν βρίσκεται τώρα σε συνεχή επαφή με τη Χεζμπολάχ και άλλες περιφερειακές ομάδες για να καθορίσει το επόμενο βήμα μετά τη δολοφονία του Νασράλα. Στόχος φυσικά θα είναι το Ισραήλ.
Η Ισλαμική Δημοκρατία και το Ισραήλ είναι σκληροί εχθροί, ανταγωνίζονται για την περιφερειακή ηγεμονία και διατηρούν έναν κρυφό πόλεμο με κυβερνοεπιθέσεις, δολοφονίες και δολιοφθορές.
Μόνο που το ισλαμικό καθεστώς αγωνίζεται και για τη δική του επιβίωση και δεν φαίνεται να είναι σε θέση ισχύος έναντι του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Ουάσιγκτον έστειλε πολύ σαφή μηνύματα ότι δεν θα μείνει μακριά από αυτόν τον πόλεμο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, τους Χούθι και οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Όσο και αν ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, διαβεβαίωσε ότι έχει δώσει εντολές για «αποκλιμάκωση των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Γάζα και τον Λίβανο μέσω της διπλωματικής οδού».
Παρά τους πυραύλους και τις πολιτοφυλακές της, η Τεχεράνη δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να αντιμετωπίσει την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ σε μια άμεση σύγκρουση. Στην οποία, άλλωστε, οι αραβικές χώρες του Κόλπου και η Ιορδανία δεν θα εμπλακούν, αφού θέλουν την αποδυνάμωση της Τεχεράνης.
Η Ισλαμική Δημοκρατία βλέπει πολλά από αυτά που έχει χτίσει στη Μέση Ανατολή για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες να καταρρέουν τώρα μπροστά στα μάτια της.
Προς το παρόν φαίνεται ότι η Μέση Ανατολή απέχει πολύ από το 2006 και τον τελευταίο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Είναι σαφές ότι ο ισραηλινός στρατός προετοίμαζε αυτόν τον πόλεμο από το 2006. Φαίνεται να ξέρει τα πάντα για τη σιιτική οργάνωση: τα κρησφύγετά της, τους διοικητές του, τις αποθήκες πυραύλων, τα μέσα επικοινωνίας της. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στη Wall Street Journal ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν μάθει για τη συνάντηση που επρόκειτο να παραστεί ο Χασάν Νασράλα, ώρες πριν από τη διεξαγωγή της.
Οι New York Times ανέφεραν επίσης ότι το Ισραήλ γνώριζε πού ήταν η κρυψώνα του Νασράλα για μήνες και ότι η απόφαση να δολοφονηθεί ελήφθη επειδή οι μυστικές υπηρεσίες πίστευαν ότι υπήρχε ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας μέχρι ο ηγέτης της Χεζμπολαχ να μετακομίσει σε διαφορετική τοποθεσία…