Skip to main content

Βαρβαρότητα για την «ειρήνη»

REUTERS/Mohamed Azakir

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ισοπέδωσε έξι κτίρια στη νότια Βηρυτό, εκτιμώντας ότι κάπου εκεί κρυβόταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

«Είναι πολύ δύσκολο να τον φανταστείς ότι βγήκε ζωντανός από ένα τέτοιο χτύπημα», είπε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, καθώς πολλά εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Νασράλα σκοτώθηκε στην επίθεση στο υπόγειο αρχηγείο του.

Η σφοδρή αυτή επίθεση ακολούθησε την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τι είπε ο Νετανιάχου; Το Ισραήλ θα νικήσει με κάθε τίμημα. Ό,τι κι αν λέει η Ουάσιγκτον, ό,τι κι αν λέει ο υπόλοιπος κόσμος.
Το μοιραίο κίνητρο είναι ότι όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, ο Νετανιάχου θα κυβερνά.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν περιορίστηκε να βγάλει μια ανακοίνωση ότι δεν γνώριζε τίποτα για την κίνηση του Νετανιάχου να ισοπεδώσει έξι κτίρια στη Βηρυτό, κυνηγώντας τον Νασράλα. Οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλωστε πλέον καμία επιρροή στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Αλλά ο ισραηλινός πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό του αν ξεσπάσει μεγάλος πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Ο Νετανιάχου βασίζεται μόνο στη βία

Όπως και στη Γάζα, πιθανότατα θα ακολουθήσουν  πολλοί βομβαρδισμοί στο νότιο Λίβανο. Αν όχι και χερσαία εισβολή. Αλλά αυτή δεν είναι πολιτική στρατηγική, αλλά σφαγή. Δεν είναι καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η απέλαση και η φυγή, ο θάνατος και η δυστυχία είναι το έδαφος αναπαραγωγής στο οποίο αναπτύσσεται η τρομοκρατία.

Μετά από 358 ημέρες πολέμου και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς,  ο ισραηλινός στρατός, δεν έχει  εκδιώξει τη Χαμάς από τη Γάζα. Τώρα επαναλαμβάνει στο Λίβανο αυτό που απέτυχε στη Γάζα εναντίον ενός εχθρού που είναι στρατιωτικά εξοπλισμένος από το Ιράν και έχει 150.000 ρουκέτες.

Υπάρχει κάτι τρελό στη λογική του Νετανιάχου: Αν δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τη Χαμάς, ας δοκιμάσουμε το ίδιο πράγμα με τη Χεζμπολάχ. Αντί να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να εγκαθιδρύσει μια ειρηνική  μεταπολεμική τάξη, κλιμακώνει τον πόλεμο  στο νότιο Λίβανο.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στο νότιο Λίβανο για να επιβραδυνθεί αυτή η κλιμακούμενη τρομακτική δυναμική. Γιατί στο βάθος φαίνεται μια μεγάλη φωτιά, ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, που ούτε η Τεχεράνη, ούτε οι ΗΠΑ θέλουν. Οι Συμφωνίες του Αβραάμ με τις οποιές το Ισραήλ ήθελε συμφιλίωση με όλα τα αντιιρανικά κράτη της περιοχής, έχουν καταρρεύσει.

Τώρα το Ισραήλ βασίζεται μόνο στη δύναμη πυρός για να πετύχει δήθεν την «ειρήνη»
Μια «ειρήνη» που θα βασίζεται στην  υποταγή και την εγκατάλειψη των αρχών της αξιοπρέπειας κάθε κράτους και του διεθνούς δικαίου».

Αποικιοκρατική «λογική»

Η «ειρήνη» κατά τον Νετανιάχου, δεν πρέπει να φοβάται να καταφύγει στη βαρβαρότητα εάν την ασκήσει εναντίον ενός εχθρού που θεωρείται ότι δεν αξίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.Η «λογική» των αποικιοκρατών, δηλαδη!
Αναμφίβολα, το ζήτημα της ενοχής και της αθωότητας στον πόλεμο που εξελίσσεται στο νότιο Λίβανο είναι περίπλοκο.

Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος από τις 8 Οκτωβρίου. Από τότε υπήρξε μια στρατιωτική σύγκρουση χαμηλής ταχύτητας. Δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων .
Η ισραηλινή λογική είναι ότι αν σταματήσουν οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ, θα επικρατήσει ειρήνη στο βόρειο μέτωπο. Η λογική της Χεζμπολάχ είναι ότι εάν το Ισραήλ τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, θα υπάρξει ειρήνη στο βόρειο μέτωπο.

Το Ισραήλ επιδιώκει τον νόμιμο στόχο να επιτρέψει στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ωστόσο, με μέσα που θα κοστίσουν δεκάδες χιλιάδες αθώων ανθρώπων.

Η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αξιών της δημοκρατίας απαιτεί ριζική αλλαγή στάσης από την πλευρά των Ευρωπαίων που, ως επί το πλείστον, έχουν παραμείνει αδρανείς, αν δεν ανέχονται κιόλας, τη στάση αυτή της ισραηλινής κυβέρνησης.
Το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών (ICJ) επιβεβαίωσε τον περασμένο Ιούλιο αυτό που ολόκληρος ο κόσμος μπορούσε να δει και να καταλάβει επί δεκαετίες: ότι η ισραηλινή κατοχή και ο  αποικισμός της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Γιατί ο Νετανιάχου θέλει να καταστήσει μη βιώσιμη τη λύση των δύο κρατών…

Τώρα ο αριθμός των Λιβανέζων που σκοτώθηκαν σε λίγες μέρες ξεπέρασε τους 700 και τους 42.000 στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου.