Skip to main content

Ο Σταν και τα μοντέλα

Ρόδα και κρίνα από Γενάρη μέχρι και Ιούνη του 2004

To supermodel της δεκαετίας του ’90 είχε πει ότι δεν θα «σηκωνόταν από το κρεβάτι για λιγότερα από 10.000 δολάρια την ημέρα». Βαγγελίστρα μου, αέρα!

Ο γκουρού της πολιτικής επικοινωνίας, Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ, σηκώνεται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, αφήνοντας τρία παιδιά, έξι εγγόνια και τη βουλευτή (από το 1991) σύζυγό του Ρόζα ντε Λάουρο -style icon στο Κογκρέσο- για να μετράει εκλογικά ρεύματα και να συμβουλεύει το κυβερνών κόμμα για περίπου 16.000 τον μήνα;

Ρόδα και κρίνα από Γενάρη μέχρι και Ιούνη του 2004. Συνολικά 94.483,56 ευρώ, σύμφωνα με την ειδική έκθεση εσόδων-δαπανών για τις ευρωεκλογές της φτωχής και ταπεινής Ν.Δ., με τα περίπου 500 εκατ. ευρώ χρέη.

Η φτώχεια, ως γνωστόν, θέλει καλοπέραση, γι’ αυτό και η προεκλογική της καμπάνια κόστισε 2.726.440, 99 ευρώ, ενώ η εκλογική κρατική χρηματοδότηση ήταν 2.111.842,12 ευρώ, συν 900 ευρώ από τρεις επώνυμους χρηματοδότες. Τρεις, εμφανείς, καταξοδεύτηκαν για το κόμμα και τον αγώνα.

Μωβ χρώμα, όπως οι ανταύγειες στην κόμη της κυρίας ντε Λάουρο. Άγνωστο ακόμα πώς πληρωνόταν στην Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια ο «μάγος» των στατιστικών μοντέλων και των πολιτικών συμπεριφορών που συνέβαλε στην εκλογική επιτυχία ή την κυριαρχία των Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, των Εχούντ Μπάρακ και Ισαάκ Χέρτζογκ, του Τόνι Μπλερ, του Γκέρχαρντ Σρέντερ, του Νέλσον Μαντέλα, ξέπλυνε (greenwashing το λένε στο Αμέρικα) την ΒP με την καμπάνια «Beyond Petroleum» και άλλα εντυπωσιακά, με εργαλεία επιστημονικά, στοχεύοντας σε ειδικά κοινά.

Στα πεδινά, όλοι θυμούνται τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο να είναι απόλυτος. «Όχι, δεν πληρώνεται από πουθενά. Είναι συνομιλητής και γνωστός του πρωθυπουργού από παλιά. Δεν πληρώνεται από κάποιους».
Στα ορεινά, θυμούνται άλλη φιλία, με τον Ραμ Εμάνουελ, προσωπάρχη του Ομπάμα, που απόλαυσε πενταετή φιλοξενία και έτυχε να πληρώσουν οι Δημοκρατικοί με δύο συμβόλαια την εταιρεία.

Δεν αγοράζω τέτοια κακία. Νομίζω ότι αν δεν καθάρισε κι εδώ η θεία από τη Νιγηρία, ήταν γενναιόδωρη μία σύγχρονη θεά της επιτυχίας, άγγελος ηγεσίας.

Στα καζάνια της πολιτικής κόλασης βράζει η ειρωνεία.