Skip to main content

Τι περιμέναμε από τον Ερντογάν;

REUTERS/Shannon Stapleton

Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε ποιος είναι ο τελικός στόχος του

Ουδείς εξεπλάγη από την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε το περίγραμμα της εξωτερικής του πολιτικής, με μπόλικα στοιχεία μεγαλοϊδεατισμού. Μια πολιτική που δικαίως έχει χαρακτηριστεί «νέο-Οθωμανική», καθώς έχει στόχο να καταδείξει ότι η Τουρκία είναι το «μεγάλο αφεντικό», ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ο Ερντογάν αν και είπε πώς «θέλει να δει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας όπου θα γίνονται σεβαστά τα νόμιμα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών, περιέγραψε και πάλι την πολιτική της «Γαλάζιας Πατρίδας» : «Ο βασικός ρόλος της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αναμφισβήτητος. Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην  υφαλοκρηπίδα στα βόρεια και δυτικά της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί», είπε ο Τούρκος πρόεδρος ,χωρίς περιστροφές.

Ναι καλά διαβάσατε! Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή, η Τουρκία ζητά «δικαιώματα σε όλη την Κύπρο». Δείχνοντας τον «δρόμο» που επιδιώκει να ακολουθήσει. Για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις από ελλαδικής πλευράς.

Δεν ήταν λοιπόν, μόνο η προκλητική έκκληση για την αναγνώριση της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής και κατοχής της βόρειας Κύπρου. Το αίτημα δηλαδή, που διατύπωσε ο Ερντογάν για να αναγνωριστεί διεθνώς το ψευδοκράτος στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε ποιος είναι ο τελικός στόχος του. Ένα στόχο που θα επιχειρήσει να πετύχει βήμα -βήμα. Πιστεύοντας πώς θα υποχρεώνει σταδιακά την «άλλη πλευρά» να κάνει υποχωρήσεις, για να αποτραπούν τα χειρότερα. Να κάνει δηλαδή την Κύπρο…Φινλανδία, όπως την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης!

Στη σύντομη συνάντηση φυσικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ερντογάν εμφανίστηκε ως «καλός ποιμένας».

«Τι κάνεις;» τον ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ερντογάν. «Είμαι πολύ καλά», απάντησε εκείνος, ενώ στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, λέγοντάς του, «μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου».