Skip to main content

Βραβεία

REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Κι ύστερα, πώς επιλέγονται οι βραβευθέντες;

Τι σημαίνει βραβεύω; Ανταμείβω, ενθαρρύνω ή του Χριστιανόπουλου το αιρετικό «αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατώτερού μου – και κάποτε πρέπει να απαλλαγούμε από τη συγκατάβαση των μεγάλων»;

Κι ύστερα, πώς επιλέγονται οι βραβευθέντες; Τι μετρά στην τελική ετυμηγορία περισσότερο; Οι προτιμήσεις, η τύχη, η σύσταση των μελών της επιτροπής; Είναι θέμα γούστου ή προσωπικής συμπάθειας, συμφερόντων, ισορροπιών, ή συνάρτηση των πολιτικοϊδεολογικών ρευμάτων των καιρών, είτε πρόκειται για λογοτεχνικές διακρίσεις είτε για εύσημα σε πολιτικούς;

Δεν είναι τυχαίο ότι από το πολύ αλισβερίσι, ακόμη και σημαντικά βραβεία διολισθαίνουν στην αμφισβήτηση και χάνουν τη λάμψη τους. Απλώς, στα Νόμπελ κάντε μια στάση.

Θα πείτε ότι δεν υπάρχει αντικειμενική επιλογή. Παρ’ όλα αυτά, τα ερωτήματα τίθενται και θα τίθενται για τη συλλογιστική και την επιχειρηματολογία που συνοδεύει τις διακρίσεις. Ιδίως, όταν μιλάμε για σύνολα που περιέχουν τον εαυτό τους, απονέμοντας ενδεικτικά κοσμιοτάτης διαγωγής. Μοιράζουν οι άνθρωποι της δύναμης βραβεία μεταξύ τους, παντεσπάνι στην αυλή τους.

Η δεξαμενή σκέψης Atlantic Council, με 63 χρόνια παρουσίας στα δώματα και τους διαδρόμους της αμερικανικής εξουσίας, τιμά, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, και την Ιταλίδα ομόλογό του.

Το «Βραβείο Πολίτης του Κόσμου» θα το πάρει η κυρία Μελόνι από τα χέρια του ιδρυτή της SpaceX και της Tesla και ιδιοκτήτη του Χ, Έλον Μασκ, γιατί «είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, για την ισχυρή στήριξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διατλαντική συμμαχία και για την προεδρία της G7». Είναι νωπά τα στιγμιότυπα με έξι «κουτσές πάπιες» και τη Μελόνι, σε ένα πολυτελές θέρετρο με θέα την Αδριατική, να σαρώνει.

Αλλά, Πολίτης του Κόσμου; Έχει γίνει εδώ και καιρό φανερό ότι οι ακροδεξιές καταβολές της δεν αποτελούν εμπόδιο για την αποδοχή της από το διεθνές κατεστημένο, αφού ορκίζεται πίστη στα ιερά και τα όσια του Ατλαντισμού.

Όλοι πολίτες του κόσμου, λίγοι φαίνεται του ορθού δρόμου.