Οι τελευταίες πληροφορίες από τον ΕΦΚΑ αναφέρουν πως ο ασφαλιστικός φορέας ετοιμάζεται να υποδεχτεί και να διαχειριστεί ένα «φέσι» ύψους 800 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από δικαστικές αποφάσεις.
Βέβαια, τα δικαστήρια, για να εκδώσουν αποφάσεις που φορτώνουν το συγκεκριμένο οικονομικό βάρος στον ΕΦΚΑ, κάπου στηρίζονται. Και τα ερείσματα βρίσκονται στην προχειρότητα με την οποία έγιναν οι περικοπές των συντάξεων από το 2012 μέχρι και το 2016, με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις να καταπίπτουν στα δικαστήρια ως παράνομες και αντισυνταγματικές.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, που επίσης κρίθηκαν αντισυνταγματικές κάποιες περικοπές, έτσι και τώρα ο ΕΦΚΑ θα πληρώσει την πρόχειρη αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.
Με την πληρωμή των συγκεκριμένων ποσών θα κλείσει αυτός ο κύκλος της προχειρότητας, αλλά υπάρχουν και άλλοι κύκλοι ανοιχτοί, που απαιτούν επώδυνες αποφάσεις.
Ο πρώτος αφορά τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες έπρεπε να περικοπούν, μετά την πρώτη τριετία, από το 70% στο 35%. Το 2020 έγινε η περικοπή των συγκεκριμένων συντάξεων, αλλά μόνο στον δημόσιο τομέα.
Στον ιδιωτικό τομέα δεν έγινε, επειδή -στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης- δεν είχαν το κατάλληλο λογισμικό, όπως είπαν! Ακόμη δεν έχει γίνει, και αφού πέρασε μια τετραετία, η εφαρμογή της είναι δύσκολη και θα δυσκολεύει περισσότερο όσο περνάει ο καιρός. Αν εφαρμοστεί θα πρέπει να γίνει αναδρομικά από το 2020, δηλαδή οι λήπτες θα πρέπει να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ συντάξεις έως και τεσσάρων ετών.
Αν δεν γίνει η εφαρμογή αναδρομικά, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, με μια απλή προσφυγή στα δικαστήρια, θα απαλλαγούν και αυτοί, οπότε ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να επιστρέψει μεγάλα αναδρομικά ποσά.
Αν καταργηθεί για όλους, θα πρέπει επίσης να γίνει αναδρομικά από το 2020. Το απόλυτο χάος.
Ο άλλος «κύκλος» αφορά τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΦΚΑ, ο οποίος θα έπρεπε να εφαρμοστεί το 2017, αλλά μετά από 7 χρόνια αναζητείται.
Ο λόγος είναι απλός. Θα πρέπει να εξισώσει τις παροχές των αποκαλούμενων «ευγενών ταμείων» με εκείνες των πρώην ΙΚΑ και ΟΓΑ.
Και επειδή οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν αντέχουν τις αντιδράσεις και την γκρίνια των θιγόμενων, αφήνουν τις αποφάσεις για τους επόμενους.