Skip to main content

Χολιγουντιανό πλήγμα

REUTERS/Mohamed Azakir

Όχι μόνο για τις ανθρώπινες απώλειες, τους τραυματισμούς και τους ακρωτηριασμούς

Αναλυτές κάνουν λόγο για το πιο εκκωφαντικό, ταπεινωτικό χτύπημα κατά της Χεζμπολάχ.

Όχι μόνο για τις ανθρώπινες απώλειες, τους τραυματισμούς και τους ακρωτηριασμούς.

Όχι μόνο γιατί είναι η μεγαλύτερη εξ αποστάσεως επιχείρηση που έχει εκτελεστεί με μαζικές εκρήξεις βομβητών κυρίως στο Λίβανο, αλλά και τη Συρία.

Όχι μόνο γιατί εκθέτει τα συστήματα τόσο επικοινωνίας όσο και ασφαλείας της πιο ισχυρής παραστρατιωτικής και πολιτικής οργάνωσης του Λιβάνου. Η αλήθεια είναι ότι καλά πληροφορημένες πηγές κελάηδησαν στις 9 Ioυλίου στο Reuters για βομβητές, ώστε να αποφύγουν την παρακολούθηση από τον «μεγάλο εχθρό», τεχνολογικά πολύ ισχυρό.

Όχι μόνο γιατί υπονομεύτηκε το βασικό χαρακτηριστικό της Χεζμπολάχ, η ικανότητα να κρατά στη σκιά τα μέλη της, αν και υπάρχουν 13 βουλευτές της στο κοινοβούλιο. Βέβαια, καθώς το «Κόμμα του Αλλάχ» παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες -υγείας, εκπαίδευσης κ.ά.- κινητοποιεί πλήθος υποστηρικτών, όχι απαραίτητα στελεχών.
Αλλά γιατί, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ενισχύεται η υποψία ότι πλήρωσε τον σχεδιαστή κι εκτελεστή, για να εξολοθρεύσει τους ανθρώπους της.

Σύμφωνα με το Reuters, η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ με μακρά ιστορία στην πραγματοποίηση περίπλοκων επιθέσεων σε ξένο έδαφος, τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε βομβητές που είχε αγοράσει η Χεζμπολάχ μήνες πριν από τη 17η Σεπτεμβρίου. Από ποιον είχε αγοράσει, σε ποιον τον παρά είχε σκάσει;

Η ταϊβανέζικη εταιρεία παραδέχεται ότι οι βομβητές ήταν δικοί της, αλλά υποστηρίζει ότι συναρμολογήθηκαν από εταιρεία με την οποία συνεργάζεται στη Βουδαπέστη. Η ουγγρική, απ’ όσα έχουν αποκαλυφθεί, είναι φάντασμα, σε μία πόρτα ένα φύλλο χαρτί.

Κανείς δεν θα εκπλαγεί με ό,τι βγει στον ακήρυχτο πόλεμο Ιράν – Ισραήλ, αλλά πολλοί θα συνεχίσουν να κάνουν λόγο για γεγονότα πρωτοφανή. Μέχρι τα επόμενα.

Από τα πιο θεαματικά προηγούμενα, το «σκουλήκι» Stuxnet, που δεν ανακαλύφθηκε παρά μόνο το 2010 από το Kaspersky Lab, αφού είχε αχρηστέψει χιλιάδες φυγοκεντρητές του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος της Νατάνζ. Το πλέον ευρηματικό ήταν ο τρόπος με τον οποίο διοχετεύτηκε ο ιός. Το σημαντικό; Δεν βάφτηκε με αίμα το σκηνικό.