Skip to main content

Χιούμορ Βρυξελλών

Σε ένα δάσος στοιχειωμένο από την ευρωπαϊκή ιδέα, που έγινε άλλοθι για μια υπερπρονομιούχο, αυτοαναφορική παρέα, τα ονόματα των χαρτοφυλακίων είναι σουρεαλιστικά ωραία

Έχουν χιούμορ στις Βρυξέλλες. Μια ιδιαίτερη αίσθηση, αν κρίνουμε από τη μασκότ της πόλης. Το, μόλις 61 εκατοστών, Manneken Pis στη συμβολή των οδών Rue de l’ Etuv και Rue du Chene, ο μικρός κατουρλής, προκαλεί τα σεμνότυφα γελάκια.

Έχουν χιούμορ και στην Κομισιόν. Μη σας ξεγελούν τα πατρόν κι οι ασφαλείς ενδυματολογικές επιλογές, αυστηρά κοστούμια και ταγιέρ. Στα βαφτίσια δίνουν χρώμα.

Σε ένα δάσος στοιχειωμένο από την ευρωπαϊκή ιδέα, που έγινε άλλοθι για μια υπερπρονομιούχο, αυτοαναφορική παρέα, τα ονόματα των χαρτοφυλακίων είναι σουρεαλιστικά ωραία.

Για την Υγεία και την Ευημερία των Ζώων. Στο παλιό για την Υγεία, που μετά την πανδημία μπήκε πάλι στη γωνία, κόλλησαν και την ευημερία των ζώων, και το φόρτωσαν στην Ουγγαρία για τιμωρία.

Η ευημερία, όταν σχεδόν τρεις στους δέκα Ευρωπαίους (29%) δηλώνουν ότι βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση, παίζει και αλλού. Ολίγον φλου, που τείνει να γίνει πασπαρτού και για κάποιους ατού. Σίγουρα για τους επιτρόπους, που δικαιούνται επίδομα ψυχαγωγίας 607 ευρώ το μήνα, room service, εγκατάστασης, και διαμονής ίσο με το 15% των μηνιαίων αποδοχών τους, που είναι 25.910 ευρώ πριν τους φόρους.

Ένας εκ των έξι αντιπροέδρων αναλαμβάνει την Ευημερία και Βιομηχανική Στρατηγική, χωρίς εμπειρία και με μάλλον φτωχή γνώση της αγγλικής, και έτερη ένα πακέτο με τον παράξενο τίτλο Άνθρωποι, Δεξιότητες και Ετοιμότητα (People, Skills and Prepardness).

Γιατί διάλεξαν αυτά τα ονόματα, γιατί μπλέξαν σε άλλα τις γραμμές; Είναι σαφές ότι θα αλληλεπικαλύπτονται τα καθήκοντα της αντιπροέδρου για την Πράσινη μετάβαση, του επιτρόπου για το κλίμα, και της ομολόγου του για το Περιβάλλον και το νερό.

Γιατί διάλεξαν ονόματα με βολάν και τι σημαίνουν; Δεν θα το βρεις, γιατί ακόμη και στο παιχνίδι με τις λέξεις, το ζήτημα είναι, όπως είπε ο Χάμπτι Ντάμπτι στην Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων «ποιος θα ’ναι το αφεντικό, αυτό ’ναι όλο».