Skip to main content

Συντηρητική στροφή στην Κομισιόν

(REUTERS/Johanna Geron)

Στη νέα Κομισιόν, 14 Επίτροποι -σύν την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν- προέρχονται από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, τέσσερις από τους Σοσιαλιστές, πέντε από τους Φιλελελεύθερους και δύο από την άκρα δεξιά

Στροφή στον συντηρητισμό. Αυτό ήταν το στίγμα που έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην νέα Κομισιόν, τη σύνθεση της οποίας ανακοίνωσε σήμερα στο Στρασβούργο.

Στη νέα Κομισιόν, 14 Επίτροποι -σύν την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν- προέρχονται από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, τέσσερις από τους Σοσιαλιστές, πέντε από τους Φιλελελεύθερους και δύο από την άκρα δεξιά.

Ο Ιταλός ακροδεξιός Ραφαέλε Φίτο θα είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει την επίβλεψη μέρους της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Ένα «γεράκι» θα ηγηθεί επίσης της ευρωπαϊκής άμυνας. Πρόκειται για τον Λιθουανό Αντριους Καμπίλιους από το ΕΛΚ, ο οποίος σε συνδυασμό με την Εσθονή Κάγια Κάλας, που θα ηγηθεί της Εξωτερικής Πολιτικής, αναμένεται να προωθήσουν όλο και πιο σκληρή γραμμή στο Ουκρανικό.

Η στροφή προς τον συντηρητισμό είναι ήδη αισθητή, για παράδειγμα με τον διορισμό του Αυστριακού Μάγκνους Μπρούνερ ως επιτρόπου Εσωτερικών και Μετανάστευσης, γνωστού για τις σκληρές  αντι-μεταναστευτικές του θέσεις .

Σε μια απροσδόκητη ανατροπή, η Φινλανδή Χένα Βίρκουνεν επίσης από το ΕΛΚ θα είναι υπεύθυνη για την τεχνολογική κυριαρχία της Ε.Ε., την ασφάλεια και τη δημοκρατία.

Ο υπέρμαχος της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, Πολωνός Πιότρ Σεράφιν, θα διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού, σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία πολλές φωνές ζητούν μεταρρύθμιση των πακέτων και παρατηρείται μια τροποποίηση στον τρόπο κατανομής των κονδυλίων συνοχής και της κοινής Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Η συντηρητική Ντουμπράβκα Σούιτσα από την Κροατία θα είναι η Επίτροπος για τη Μεσόγειο. Θα χειριστεί δηλαδή τα  ζητήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση και τα σύμφωνα με τις χώρες του Νότου για να σταματήσουν οι αφίξεις στην Ε.Ε..

Ενας άλλος παράγοντας που χαρακτηρίζει τη νέα σύνθεση της Επιτροπής, είναι η αλληλοκάλυψη των ευθυνών που έχει ως αποτέλεσμα ένα είδος ασυναρτησίας αλληλένδετων θέσεων και εξουσιών. Αρκετοί Επίτροποι έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους περιβαλλοντικά ζητήματα, με κίνδυνο να χαθεί η προωθητική πολιτική, μέσω της διάσπασης των αρμοδιοτήτων. Για παράδειγμα, τα καθήκοντα της Σοσιαλίστριας αντιπροέδρου Τερέζα Ριμπέρα για την Πράσινη μετάβαση, του Ολλανδού Επιτρόπου για το κλίμα, Βόπκε Χόεκστρα και της Σουηδέζας Τζέσικα Ρόσγουολ για το Περιβάλλον και  το νερό, είναι σαφές ότι θα αλληλεπικαλύπτονται.

Σε έναν όλο και πιο ασταθή γεωπολιτικά κόσμο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς ορατό τέλος, την κλιματική κρίση να δείχνει τα δόντια της και την απώλεια ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας να διευρύνεται, μένει να δούμε αν η συντηρητική στροφή που θέλει να επιβάλει η φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν θα εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο.