Με την κούραση – αλλά και μία ελαφρά απογοήτευση – από τις σκληρές διαπραγματεύσεις και συγκρούσεις βαθιά χαραγμένη στο πρόσωπό της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε μία Κομισιόν, όπου «όλοι οι Επίτροποι είναι ίσοι», όπως μας διαβεβαίωσε. Αλλά κάποιοι είναι πάντα πιο ίσοι από τους άλλους. Στην πολιτική αυτό είναι… αδιαπραγμάτευτο.
Κάπως έτσι «έτυχε» τα μεγαλύτερα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να πάρουν στα χέρια τους τα κορυφαία χαρτοφυλάκια για την οικονομία, τη βιομηχανική πολιτική και τον ανταγωνισμό.
Η Γερμανία κάνει ούτως ή άλλως κουμάντο με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ακόμη 5 χρόνια επικεφαλής. Με τον Μακρόν να έχει υποκύψει στην εντολή της για εκδίωξη του Τιερί Μπρετόν, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, η Γαλλία και ο Στεφάν Σεζουρνέ, αναλαμβάνουν τη Βιομηχανική Στρατηγική. Και είναι από τα πλέον κρίσιμα χαρτοφυλάκια σε μία περίοδο κατά την οποία οι βιομηχανίες της γηραιάς ηπείρου έχουν να αντιμετωπίσουν τον οξύτατο ανταγωνισμό και τις γενναίες επιδοτήσεις αμερικανικών και κινεζικών κολοσσών.
Η Τζόρτζια Μελόνι πίεσε, αντέδρασε και τελικά κέρδισε για την Ιταλία το χαρτοφυλάκιο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων με τη διαχείριση σημαντικών κονδυλίων (επίτροπος ο Ραφαέλε Φίτο). Με τους αμερικανικούς κολοσσούς θα τα βάλει από τη θέση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού η Ισπανίδα Τερέσα Ριμπέρα, ενώ η Πολωνία με τον Πιοτρ Σέραφιν, θα αναλάβει το δύσκολο πόστο της κατάρτισης και διαχείρισης του προϋπολογισμού του μπλοκ.
Η Αθήνα και ένα αυστριακό αγκάθι
Από τους μεγάλους της Ε.Ε. μάλλον κανείς μάλλον δεν μπορεί να δηλώνει απογοητευμένος. Ικανοποίηση και στην Αθήνα, αφού το Μεταφορών κρύβει μέσα του τη Ναυτιλία, ενώ και ο Τουρισμός είναι η δική μας βαριά βιομηχανία. Να σημειωθεί ότι η Αριστερά πίεσε να μπλοκάρει την επιλογή αυτή, που θεωρεί ότι συνδέεται με τα Τέμπη.
Αλλά υπάρχει για εμάς (και όχι μόνο) και ένα μεγάλο αγκάθι. Το Μετανάστευσης πήγε στον γερμανικό δορυφόρο, την Αυστρία. Η μάχη για τη Σένγκεν και το Σύμφωνο προμηνύεται σκληρή.