Τα «γαλάζια» του γράμματα κάθεται και διαβάζει η επικεφαλής της Κομισιόν. Το πρώτο, προ ευρωεκλογών, αφορούσε το θέμα της διαφορετικής τιμολόγησης των πολυεθνικών, «την ασύμμετρη δύναμη που έχουν κολοσσοί ως προς τη διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών και την αναξιοποίητη συλλογική της ένωσής μας».
Τι απάντησε η καλή μας; Αναγνώρισε το πρόβλημα, προσθέτοντας ότι θα αναθέσει στις υπηρεσίες της Επιτροπής να συλλέξουν στοιχεία από όλες τις χώρες, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να ενισχυθεί το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε., ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες «να απολαμβάνουν ισότιμα τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, όπου κι αν κατοικούν».
Τα βραχιόλια της βροντούν, μα τα «καπέλα» της ελεύθερης αγοράς δεν κουνούν. Ουδέν νεώτερον από το Μπερλεμόντ για τη χαμένη τιμή της ενιαίας αγοράς.
Η τιμή τιμή δεν έχει και χαρά στον που την έχει. Ως πόσα αντέχει; «Και πώς γίνεται να υπάρχουν ώρες της ημέρας όπου η οριακή τιμή του συστήματος (στο ηλεκτρικό ρεύμα) να είναι 10 φορές ακριβότερη στα Βαλκάνια από ό,τι είναι στην Αυστρία ή στην Τσεχία;».
Ε, να που γίνεται και οι αποκλίσεις όλο και διευρύνονται. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουγγαρία έφτασε τα 940 ευρώ/MWh, ενώ στη γειτονική Αυστρία ήταν 61 ευρώ/MWh. Για το ίδιο προϊόν, την ίδια ώρα.
Τώρα, έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην Κομισιόν, γιατί «έχουμε δημιουργήσει ένα ακατανόητο “μαύρο κουτί”, ακόμη και για τους ειδικούς».
Αφού «έχουμε δημιουργήσει», καμία στρέβλωση δεν ευθύνεται για τις τιμές στην ενέργεια. Το μοντέλο κάνει ό,τι οι αλγόριθμοι υπαγορεύουν. Φράζουν τις διασυνδέσεις και κόβουν την ήπειρο στη μέση.
Τι κάνει η Επιτροπή; «Είναι σε επαφή με τα κράτη – μέλη και παρακολουθεί».
Είμαι σίγουρη ότι ο παρατηρητής δεν θα ανοίξει το κουτί, για να διαπιστώσει σε ποια κατάσταση είναι το ηλεκτρόνιο, άρα κι αν η γάτα είναι ζωντανή ή νεκρή, η γνωστή γάτα του Σρέντινγκερ της Κβαντομηχανικής. Η γάτα είναι νεκροζώντανη στο πείραμα της ευρωπαϊκής Κβαντοπολιτικής, στο οποίο συμμετέχει ο καταναλωτής.