Skip to main content

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ… εκτός γραμμής

Φωτ. Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Κανείς δεν πρέπει να μένει ανεξέλεγκτος, ειδικά εάν δηλώνει πανίσχυρος

«Για να είναι βιώσιμος, ένας οργανισμός πρέπει να επανατοποθετηθεί, να επιδιώξει επανεκκίνηση, να αντλήσει νέες ιδέες, να ανανεωθεί. Για αυτό κι εγώ θα πρέπει να εξαφανιστώ, ώστε ο διάδοχός μου να αισθάνεται εντελώς ελεύθερος να κάνει τα παραπάνω».

Μην μπείτε στον πειρασμό να σκεφτείτε ποιος Έλληνας πολιτικός είχε την τόλμη να τα πει αυτά, ανοίγοντας έναν πιο βιώσιμο δρόμο για τον διάδοχό του.  Τα έγραφε, σαν σήμερα, το μακρινό 1999, στο Fortune ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της General Electric, Τζακ Γουέλς, αποδεχόμενος το γεγονός ότι η εταιρεία που είχε υπηρετήσει, δεν μπορεί να ανεβάσει διαφορετικά ταχύτητα παρά μόνο με restart.

Είναι αν μη τι άλλο διδακτικό.

  • Για την κυβέρνηση, που πέτυχε στη ΔΕΘ να αφήσει τους πάντες δυσαρεστημένους, με ένα πρόγραμμα εντός γραμμής των Βρυξελλών, αλλά εκτός γραμμής κοινωνίας και επιχειρήσεων. Και που απέτυχε να καταλάβει ότι οι έκτακτες, εφάπαξ ενισχύσεις των 100 έως 200 ευρώ και οι αυξήσεις των 55 λεπτών δεν εισπράττονται από κανέναν ως απάντηση στην ακρίβεια.
  • Αλλά και για την αντιπολίτευση που βρίσκεται σε κρίση διαρκείας, κάνοντας κύκλους γύρω από τον εαυτό της και χάνοντας τον δρόμο προς τα εμπρός.

«Γιατί ασχολείστε τόσο τα μέσα; Ποιον αφορά η κατάσταση κομμάτων που είναι σε παρακμή;», ήταν το σχόλιο που δέχθηκα πρόσφατα από αναγνώστη σε άρθρο για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλους μας, είναι η απάντηση. Ανεξάρτητα από ιδεολογικές τοποθετήσεις. Δημοκρατικό σύστημα χωρίς αντιπολίτευση με ουσιαστική, σοβαρή φωνή και προτάσεις, δεν λειτουργεί.

Καμία κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να μένει ανεξέλεγκτη. Ειδικά εάν δηλώνει πανίσχυρη και αισθάνεται ακλόνητη. Κάποιος πρέπει να την φέρνει προ των ευθυνών της. Οι πολίτες το κάνουν κάθε 4 χρόνια με την ψήφο τους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να το κάνουν καθημερινά.