Skip to main content

Η κρίση των εσωρούχων

cnsphoto via REUTERS

Μια ξαφνική ανεμοθύελλα σκόρπισε φθηνά, μεταξωτά, ολοκαίνουργια ή παλιά βρακιά, φανέλες, στηθόδεσμους

Η κινεζική πόλη Τσονγκτσίνγκ και τα πέριξ αυτής τσουρουφλίστηκαν για περισσότερο από μία εβδομάδα. Καθυστέρησε η επιστροφή στα θρανία με τέτοια υψηλή θερμοκρασία, ξηρασία, δυσκολία κ.ά. στράφηκαν στην τεχνολογία. Σπορά νεφών, μία πρακτική τεχνητής βροχής με σκοπό να αναπληρώσουν το υδρολογικό τοπίο της περιοχής. Με την απελευθέρωση ηλεκτρικών φορτίων στα σύννεφα για τη δημιουργία υγρασίας καταφέρνουν να δημιουργούν νερό.

Τα κατάφερε ο βροχοποιός, αλλά μια ξαφνική ανεμοθύελλα σκόρπισε φθηνά, μεταξωτά, ολοκαίνουργια ή παλιά βρακιά, φανέλες, στηθόδεσμους. Απαλλάχτηκαν από τα σύρματα, από τις πολυώροφες οικοδομές. Ένοχες ριπές έως και 122 χλμ./ώρα. Αέρας δυνατός. Χτυπά στα μάγουλα. Κόκκινο. Αέρας, που κρατά λίγο παραπάνω μια υγρή χροιά. Αστικό γκρίζο. Πώς τη λες την ιστορία, αν είναι ιστορία;

Ονομάστηκε «η κρίση των εσωρούχων της 2ας/9», που πετούσαν, προσγειώνονταν στον δρόμο σε ανέμελους περαστικούς, γαντζώνονταν σε δέντρα, πέφταν πλυμένα σε μέρη λερωμένα.

Δεκάδες χιλιάδες σχόλια αναρτήθηκαν στο Weibo, όπου περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν το hashtag «κρίση εσωρούχων», το οποίο έγινε την περασμένη Τετάρτη το 11ο πιο δημοφιλές σε όλη την Κίνα. Άλλα 18 εκατομμύρια ασχολήθηκαν με ένα hashtag, τρολάροντας τις αρχές που τα έκαναν, κατ’ αυτούς, σαλάτα. «Αν νομίζετε ότι τα κάνατε θάλασσα στη δουλειά, σκεφτείτε μόνο το Μετεωρολογικό Γραφείο της Τσονγκτσίνγκ».

Συνδέονταν τα δύο γεγονότα, η σπορά νεφών με το ανεμοβόρι; Όχι, ισχυρίζονται οι ειδικοί του Γραφείου. Τα ιπτάμενα εσώρουχα, όμως, χαράχτηκαν στη μνήμη και οι βροχοποιοί ανέκδοτο είχαν γίνει.

Στην πολιτική δες τι έχει μείνει. Διψασμένη γη. Διψασμένες ψυχές. Η λειψυδρία και η αφόρητη ζέστη αφυδατώνουν τους πολιτικούς οργανισμούς. Το κακό ή μάλλον καλό με τους θαυματοποιούς είναι ότι μεταφέρουν τον αέρα του θνησιγενούς κι αφήνουν στο πέρασμά τους τα λερωμένα, τ’ άπλυτα, να αποκαλυφθούν.