Skip to main content

Αύξηση…55 λεπτά μεικτά

«Για να κάνουν πιο εύκολες χριστουγεννιάτικες διακοπές»

Μέσα σε ένα θυελλώδες Σαββατοκύριακο, στο οποίο την προσοχή έκλεψαν τα παιχνίδια εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, αρκετός κόσμος είχε στραμμένο το βλέμμα και στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν εκείνοι που περίμεναν να ακούσουν από τα χείλη του πρωθυπουργού τι σημαίνουν οι υποσχέσεις των προηγούμενων ημερών για ενίσχυση των εισοδημάτων. Οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί (που σταθερά σηκώνουν τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη), οι γιατροί που κρατάνε όρθιο το ΕΣΥ, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι στρατιωτικοί που δίνουν τις καθημερινές μάχες.

Το Μαξίμου είχε βέβαια ξεκαθαρίσει πως καλάθι παροχών φέτος δεν υπάρχει, αλλά είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι έρχονται αυξήσεις στις αποδοχές των ομάδων που τις έχουν περισσότερο ανάγκη. Οι ανακοινώσεις για τις εφημερίες των γιατρών και τα νυχτερινά των ενστόλων ξεχώρισαν. Τι σημαίνουν όμως σε πρακτικό επίπεδο;

Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%. Αυτό όπως εξηγεί σε σημερινό ρεπορτάζ η Ναυτεμπορική ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 150 ευρώ τον μήνα (μεικτά). Σημαντικό μέτρο και οι γιατροί το περίμεναν.

Και το +20% (ακούγεται εντυπωσιακό) στη νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, πόσο τελικά είναι; Η κάθε νυχτερινή εργατοώρα (σε Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική) σήμερα πληρώνεται 2,77 ευρώ. Θα αυξηθεί στα 3,32 ευρώ – δηλαδή κατά…0,55 ευρώ μεικτά την ώρα ή 4,4 ευρώ (μεικτά πάντα) στο 8ωρο. Στην καλύτερη περίπτωση (για όσους δηλαδή έχουν 64 ώρες νυχτερινής αποσχόλησης, που είναι το μέγιστο όριο) η καθαρή αύξηση είναι περίπου 20 ευρώ τον μήνα. Για τους περισσότερους θα είναι κοντά στα 10 με 15 ευρώ.

Και φτάνουμε και στους 670.000 συνταξιούχους, που έχουν την περιβόητη «προσωπική» διαφορά λόγω του νόμου Κατρούγκαλου (που η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καταργήσει). Θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση έως 200 ευρώ «για να κάνουν πιο εύκολες χριστουγεννιάτικες διακοπές».

Ας μην συμμεριστούμε τα περί «ελεημοσύνης» και «ψίχουλων». Όλες οι αυξήσεις (ακόμη και τα έκτακτα επιδόματα) είναι καλοδεχούμενες. Για όλους τους παραπάνω, που πιθανότατα κοιτούν στο τέλος του μήνα με αγωνία να δουν εάν έμεινε κάτι στον τραπεζικό λογαριασμό, σημαίνουν όντως κάτι. Μία ανάσα. Αλλά ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον με ειλικρίνεια αυτό: Με βάση τη σημερινή πραγματικότητα των τιμών, «εύκολες διακοπές» κανείς από τους παραπάνω δεν θα κάνει.

→Δείτε αναλυτικά όλες τις αυξήσεις αποδοχών. 

→ Για άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις, κατεβάστε το νέο app της Ναυτεμπορικής.