Στην Ελλάδα όλοι αναμένουν σήμερα το «καλάθι» με τα μέτρα που θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξήσεις στους συνταξιούχους, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενισχύσεις σε γιατρούς που θα μεταβούν στην επαρχία και μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού, είναι κάποιοι από τους άξονες που θα κινηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού, όπως καταφέραμε να μάθουμε από υπουργούς που συνομιλήσαμε στη Θεσσαλονίκη.
Ένα «καλάθι» αναγκαίο φυσικά, καθώς οι πολίτες στην πλειονοτητά τους έχουν ανάγκη και το τελευταίο ευρώ, καθώς η ακρίβεια και το πανάκριβο ρεύμα «καίνε» τις τσέπες. Το ερώτημα βέβαια είναι το νέο όραμα ανάπτυξης που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός. Ποιος θα είναι ο κινητήριος μοχλός που θα ανοίξει νέους δρόμους, θα ανατάξει την μεταρρυθμιστική κόπωση που δυστυχώς κυριαρχεί εδώ και μήνες στους κόλπους της κυβέρνησης. Και το σημαντικότερο: Ποιο όραμα θα προσφέρει αισιοδοξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ένα νέο συνολικό σχέδιο ανάπτυξης.
Όπως αυτό που αναμένεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι: την πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.. Μια έκθεση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον Ντράγκι πριν από ένα χρόνο να τη συντάξει για το πώς η Ε.Ε. μπορεί να διατηρήσει την οικονομία της ανταγωνιστική απέναντι στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια περίοδο αυξανόμενων παγκόσμιων εντάσεων.
Ο Ντράγκι ανέφερε κάποιες σκέψεις του στους με πρεσβευτές της Ε.Ε. και τους επικεφαλής των ευρωομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε κλειστή συνεδρίαση την περασμένη Τετάρτη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ενωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υστερεί σε σχέση με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό λόγω περιορισμένων καινοτομιών, υψηλών τιμών ενέργειας και έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων, τόνισε ο 77χρονος Ντράγκι.
Η Ε.Ε. πρέπει να επιταχύνει την ψηφιοποίηση της οικονομίας της, είπε. Η «ριζική αλλαγή» που υποστηρίζει απαιτεί ισχυρό ρόλο για τον ιδιωτικό τομέα και άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε..
Ο Ντράγκι ζητά να χτυπηθεί η γραφειοκρατία, επιτάχυνση των επενδύσεων, βιομηχανική κινητοποίηση και μεταρρυθμίσεις σοκ για να γίνει η Ευρώπη όλο και πιο αυτόνομη στο αμυντικό μέτωπο.
Ο Ντράγκι ζητά μια «κινητήρια δύναμη έκτακτης ανάγκης»: Σε μια Ευρωπη που εξακολουθεί να είναι βυθισμένη στην ουκρανική σύγκρουση, χρειάζεται να δοθεί σήμα «έκτακτης ανάγκης». Εξάλλου, γνωρίζουμε ότι ο Ντράγκι είναι ο άνθρωπος της έκτακτης ανάγκης. Διαχειρίστηκε την κρίση της Ευρωζώνης στην ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Σήμερα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του ζήτησε να διαχειριστεί την έκτακτη ανάγκη της προσαρμογής της Ευρώπης στην τρέχουσα πολύπλοκη και επικίνδυνη εποχή.
Ας διδαχθούμε από τον «σούπερ Μάριο» και ας δούμε το δάσος, πέρα από το «καλάθι» και στη χώρα μας. Ας μην κρυβόμαστε: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπάρχει και στην Ελλάδα …