Πολλοί οι χαμένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά σίγουρα ένας είναι ο κερδισμένος: Όχι ο Πούτιν, αλλά ο Ερντογάν.
Έχουμε και λέμε: Οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν πώς στο τέλος του χρόνου δεν θα ανανεώσουν τη σύμβαση για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφός τους προς την Ευρώπη.
Με τη λήξη της σύμβασης με την Ουκρανία, είναι αναπόφευκτο το ρωσικό αέριο να περάσει από την Τουρκία.
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου από τη Ρωσία καταλήγει στην Τουρκία και στη συνέχεια μεταφέρεται και σε άλλους προορισμούς.
Η Γείτων θα αντικαταστήσει την Ουκρανία για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Αυτή άλλωστε ήταν η φιλοδοξία της Άγκυρας από τότε που κατασκεύασε τον Blue Stream, τον αγωγό φυσικού αερίου που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα, ένα έργο μαμούθ που συνδέει την Τουρκία με τη Ρωσία. Και η μεταφορά του ρωσικού αερίου είναι ήδη μέρος αυτού του συστήματος.
Η Άγκυρα φιλοδοξεί να αποτελέσει τον μεγαλύτερο ενεργειακό κόμβο προς την Ευρώπη, καθώς οι σχέσεις της ΕΕ με τη Μόσχα πάνε από το κακό στο χειρότερο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μέσα από το Τουρκικό έδαφος περνά άλλωστε και το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
Και να μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν υπέβαλε και αίτημα ένταξης στους BRICS. Μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στη συμμαχία Κίνας- Ρωσίας; Ακούγεται σίγουρα ενδιαφέρον!
Μια νέα κατάσταση ανοίγεται στις διεθνείς σχέσεις ,λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία και φυσικά ο Ερντογάν το εκμεταλλεύεται.
Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η πρόσκληση- μετά από πέντε χρόνια –του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν στο πρόσφατο συμβούλιο των 27 ομολόγων του στις Βρυξέλλες.
Για την Τουρκία είναι η καλύτερη ευκαιρία να ασκήσει πίεση στις Βρυξέλλες για να «ξεπαγώσουν» ορισμένα σημαντικά μέτωπα με την ΕΕ, όπως «η τελωνειακή συμφωνία του 1996 , αλλά και ο διάλογος για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου των Τούρκων πολιτών, που ξεκίνησε το 2013.
Αλλά και σε ό,τι ενδιαφέρει την Ελλάδα και την Κύπρο, η Αγκυρα θα μπορεί πλέον να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις Βρυξέλλες, για να προωθεί τα συμφέροντα και τις προκλητικές της διεκδικήσεις.
Όλα αυτά ενισχύουν επίσης όλες εκείνες τις φωνές που ζητούν να γίνουν προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Το φυσικό αέριο και η ενέργεια θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία .
Η Ευρώπη χρειάζεται την ειρήνη και για να αποκατασταθεί η μεταφορά φθηνής ενέργειας από τη Ρωσία. Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη.