Skip to main content

Μία ημέρα για … τα «Χριστούγεννα»: Οι μποναμάδες της ΔΕΘ

Οι ετεροχρονισμένοι μποναμάδες και γιατί η εφετινή ΔΕΘ είναι διαφορετική

Με προεδρικό διάταγμα ο Νίκολας Μαδούρο φέρνει…τα Χριστούγεννα στην πατρίδα του σχεδόν 3 μήνες νωρίτερα. Η έναρξή τους ορίστηκε για την 1η Οκτωβρίου, γιατί «αυτό θέλει ο λαός», αυτό «έχει ανάγκη η ψυχολογία του». Και εκεί που πας να το χλευάσεις, θυμάσαι πως κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και εδώ.

Μπορεί τα Χριστούγεννα να τα γιορτάζουμε στην ώρα τους, αλλά τον χριστουγεννιάτικο… μποναμά τον περιμένουμε κάθε χρόνο- ανελλιπώς- στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι παραδοσιακά το βήμα από το οποίο ο πρωθυπουργός προαναγγέλει τις παροχές για την επόμενη χρονιά και η αντιπολίτευση υπόσχεται τα δικά της δώρα.

Τι θα έχει ο «σάκος»

Αυτή η ΔΕΘ όμως θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. «Μποναμάδες» θα ανακοινωθούν βεβαίως: +2% – 2,5% στις συντάξεις, μικρές αυξήσεις στα επιδόματα, διεύρυνση των δικαιούχων για το Σπίτι μου 2. Αλλά δώρα μεγάλα, που θα γίνουν δεκτά με ενθουσιασμό, δεν περιμένουμε. Τον σάκο του «Άι Βασίλη» περιορίζει το ζωνάρι των Βρυξελλών.

Η δημοσιονομική πειθαρχία επέστρεψε και λέξεις όπως η λιτότητα που είχαν δώσει τη θέση τους στην «ευελιξία» έρχονται δειλά και πάλι στο προσκήνιο. Οι δαπάνες μας για το 2025 δεν μπορούν να υπερβαίνουν της προηγούμενης χρονιάς κατά περισσότερο από 2,6% ή περίπου 3 δισ. ευρώ.

Ο Daniel και το «δώρο» του Moody’s

Αλλά 3 δισ. είναι μόνο οι δαπάνες που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση των καταστροφών από την κακοκαιρία του Daniel. «Αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης κάθε χρόνο, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο στενεύουν τα περιθώρια», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας και έχει δίκαιο.

Κι αν δεν μας φτάνει το ευρωπαϊκό «ζωνάρι», υπάρχει και εκείνο των αγορών. Μία εβδομάδα μετά την ΔΕΘ έρχεται η ετυμηγορία του Moody’s – του μόνου οίκου, που αρνείται πεισματικά να μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα. Θα έχει άραγε εκείνος να μας χαρίσει χαρμόσυνες ειδήσεις; Θα δείξει. Όσο μεγαλύτερος θα είναι ο «μποναμάς», που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, τόσο θα απομακρύνεται η προοπτική για έναν δώρο από τον οίκο.