Skip to main content

Τα όπλα και τα λόγια

REUTERS/Tom Brenner

H δημοσιογράφος Ντάνα Μπας επιμένει. Θα αλλάξετε πολιτική στη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ;
Ξεκάθαρη η Χάρις: «όχι»

Στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη ως υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, στο CNN, δήλωσε ότι δεν θα «έκανε κάτι διαφορετικό» για την κατάπαυση του πυρός, ζήτησε το τέλος του πολέμου -συνεχίζοντας τον εξοπλισμό του Ισραήλ- και επανέλαβε τουλάχιστον δύο φορές ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «κάνουν μια συμφωνία».
Ας την κάνουν, ποιος τους εμποδίζει. Εχουν μέσα πίεσης.

H δημοσιογράφος Ντάνα Μπας επιμένει. Θα αλλάξετε πολιτική στη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ;
Ξεκάθαρη η Χάρις: «όχι».

Α, είπε -δεν θυμάμαι σε ποια φάση- κι ότι «πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν».

Μόνοι τους, από πλημμύρα, σεισμό ή μετεωρίτη; «Αυτή είναι μια βόμβα που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν και επιδοτούν, καθώς το Ισραήλ επιτίθεται με όπλα που του δίνουμε εμείς. Αυτό είναι που σκοτώνει “πάρα πολλούς” Παλαιστίνιους», σχολίασε στο «The Intercept» ο Ματ Ντους, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στο Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής και πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς.

Με την ενεργητική σύνταξη, δίνουμε έμφαση στο υποκείμενο που ενεργεί, ενώ με την παθητική τονίζουμε κυρίως την πράξη του υποκειμένου. Συχνά, πολύ συχνά όταν δεν θέλουμε να πούμε ή δεν ξέρουμε ή όταν δεν έχει σημασία ποιος έκανε την πράξη.

Προφανώς, έχει σημασία. Σαφώς, υπάρχει και νομοθεσία απαγόρευσης αμερικανικής βοήθειας σε οποιαδήποτε στρατιωτική μονάδα διαπράττει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (νόμος Leahy του 1997, από το επίθετο του πρώην γερουσιαστή Patrick Leahy, που τον περασμένο Μάιο έγραψε στην Washington Post γιατί πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωση του Ισραήλ).

Φυσικά, υπάρχει και η βιομηχανία, που ευνοείται από την αιματοχυσία. Ενδεικτική η μελέτη της Accuracy από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2024 για τους «επτά μεγάλους» κατασκευαστές όπλων στις ΗΠΑ και επτά Ευρωπαίους ομολόγους τους, που καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των μετοχών των βιομηχανιών όπλων μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2023 -όταν ξεκίνησε η επιχείρηση στη Γάζα- και του πρώτου τριμήνου του 2024.

Τι δεν υπάρχει; Συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων. Η λύση των δύο κρατών, που επαναλαμβάνουν πολλοί μονότονα, έχει εκτοπιστεί κι απ’ τη φαντασία.