Το καλοκαίρι τέλειωσε. Μαζί και «του εφήμερου η ομορφιά που κουράστηκε απ’ την αντηλιά».
Οι στίχοι του τραγουδιού της Αρλέτας αντηχούν στο μυαλό, καθώς όλοι μας προσαρμοζόμαστε σιγά σιγά στην πραγματικότητα του φθινοπώρου. Η ΕΚΤ φαίνεται να κερδίζει τη μάχη του πληθωρισμού και ετοιμάζεται να μειώσει και πάλι τα επιτόκια σε 10 ημέρες. Μόλις έξι από τις 20 χώρες της ζώνης του ευρώ καταγράφουν πληθωρισμό πάνω από 3%. Ανάμεσά τους, δυστυχώς, και η Ελλάδα.
Οι τιμές δεν έχουν πέσει και έχουν συσσωρευτεί συνολικές αυξήσεις σε αυτή την πληθωριστική φάση που κράτησε σχεδόν τρία χρόνια.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει, άλλωστε, ότι η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών.
Ούτε στις εκπτώσεις, που τέλειωσαν μαζί με το καλοκαίρι, ξόδεψαν χρήματα τα νοικοκυριά. Μόλις το 6% των επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση πωλήσεων στις θερινές εκπτώσεις. Δεν περισσεύουν χρήματα στους πολίτες. Όταν, για παράδειγμα, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος μόνο είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.
Οι πολίτες περιμένουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ ένα «καλάθι» μέτρων, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Από το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, προειδοποιούν εμφατικά πως δεν θα υπάρξει παροχολογία, καθώς δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα.
Οι μέχρι τώρα διαρροές δείχνουν, πάντως, ότι το «καλάθι» θα είναι περιορισμένο – βάσει και των επιταγών του νέου Συμφώνου Σταθερότητας για τον περιορισμό των ελλειμμάτων.
«Η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα» λένε κυβερνητικοί παράγοντες.
Για τα περισσότερα νοικοκυριά, όμως, η όποια αύξηση των μισθών ή των συντάξεων δεν συμβαδίζει με το ανεβασμένο κόστος. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον μια φθορά, την οποία αναμένεται να δείξουν και οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου.
Και το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ είναι αν θα καταφέρει να αναστρέψει αυτή τη φθορά, καθώς και τη μεταρρυθμιστική κόπωση, που καταγράφεται από την αρχή του χρόνου. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πειστική εναλλακτική διακυβέρνησης από την αντιπολίτευση δεν πρέπει να καθησυχάζει την κυβέρνηση.
Ίσα ίσα, η ανυπαρξία αντίπαλου δέους, και μάλιστα συστημικού, δεν είναι κάτι καλό ούτε για την κυβέρνηση, γιατί διαβρώνει όλο το πολιτικό σύστημα.
Οι χθεσινές εξελίξεις στη Γερμανία, με την άνοδο της άκρας δεξιάς στις τοπικές εκλογές, χτυπούν την καμπάνα του κινδύνου.