Στην Πολιτική σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους, πρέπει να μπορούμε να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και να συζητούμε». Ποιος μπορεί να διαφωνεί με την επισήμανση αυτή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη για τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες;
Αναμφίβολα, «υπάρχει ανάγκη καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου»,όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης . Και να «γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ».
Ποια ήταν όμως η απάντηση της Τουρκίας; «Η σύνδεση του Kυπριακού προβλήματος με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν είναι υγιής μέθοδος και δεν θα αποφέρει αποτελέσματα», δήλωσε για παράδειγμα ο Φιντάν μετά τη συνάντηση. Με απλά λόγια; Η Τουρκία αρνείται τη διεθνοποίηση του Κυπριακού, ελπίζοντας να το περιορίσει σε ένα στενό , διμερές ελληνο-τουρκικό πλαίσιο. Ετσι, θεωρεί ότι θα μπορέσει να περάσει τις θέσεις της και να ξεχαστεί ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και στρατιωτικής κατοχής, που ξετινάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.
Αλλά και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φρόντισε μετά τη συνάντηση των Βρυξελλών να ξεκαθαρίσει πλήρως τη νέο-Οθωμανική εξωτερική του πολιτική.
Η «μαύρη επέτειος»
Με αφορμή την μαύρη επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής, ο Ερντογάν μιλώντας στην τελετή παραλαβής των πτυχίων από τους αποφοίτους της Σχολής Χερσαίου Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, ήταν σαφής: « Είναι αδαής, όποιος νομίζει ότι θα περιοριστούμε στα σύνορά μας…Αν αδιαφορήσουμε για τις εξελίξεις στην περιοχή μας και στην γεωγραφία της καρδιάς μας, τότε θα κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Όπου έχουμε έναν ομογενή από την Αδριατική μέχρι και τις στέπες της Ασίας, τότε η υπόθεση του είναι δική μας υπόθεση. Από τον Καύκασο μέχρι και την Αφρική, όπου έχουμε έναν αδελφό μας, το ντέρτι του είναι και δικό μας ντέρτι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Για να προσθέσει με έμφαση: «Όποιος προσπαθεί να περιορίσει τον ορίζοντα της Τουρκίας σε 782.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τότε σίγουρα είναι ξένος σε αυτά τα εδάφη. Δεν επιτρέψαμε να μας φυλακίσουν στα ρηχά νερά, δεν τους δώσαμε σημασία… δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα σκεφτόμαστε με επίκεντρο την Τουρκία, αλλά το όραμά μας θα περιλαμβάνει όλο τον κόσμο…Από τη Συρία μέχρι το Βόρειο Ιράκ, από τη Λιβύη μέχρι τη Σομαλία, οι ένοπλες δυνάμεις μας εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους, όπου και αν αναλαμβάνουν αποστολές», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσπαθώντας να ενισχύσει την εικόνα μιας Τουρκίας που δεν διστάζει να επιδείξει τη στρατιωτική της ισχύ σε κάθε γωνιά του κόσμου».
Άλλωστε, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στη διάσκεψη Quo Vadis Europa στο Σανταντέρ στις 25 Αυγούστου, επεσήμανε ότι «η αυξανόμενη ρωσική και τουρκική επιρροή στη Βόρεια Αφρική έχει εκτροχιάσει τη «μεσογειακή τάξη» της ΕΕ στην περιοχή.
«Θα έπρεπε να ανησυχούμε για το τι συμβαίνει στην Αφρική.Οι βάσεις κατά μήκος των ακτών της Λιβύης δεν είναι πλέον ευρωπαϊκές, ανήκουν στην Τουρκία και τη Ρωσία. Αυτή δεν είναι η μεσογειακή τάξη που οραματιστήκαμε», είπε ο Μπορέλ.
Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας
Πόσο δίκιο έχει ο απερχόμενος Ύπατος Αρμοστής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ. Δυστυχώς, η Τουρκία έχει χαράξει μια νέο-Οθωμανική εξωτερική πολιτική «κατακτήσεων» και δεν πρόκειται να ξεφύγει από αυτή την προσέγγιση. Και με τη χώρα μας «αιχμάλωτη της γεωγραφίας» , τα πράγματα δεν πρόκειται να βελτιώνονται σε ο,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παρά την προσωρινή ύφεση στην τουρκική επιθετικότητα.
«Γιαβάς -γιαβάς» η Γείτων προσπαθεί να προωθεί τις προκλητικές και ανιστόρητες διεκδικήσεις της με το φανταστικό όραμα επαναφοράς μιας νέας Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Το είπε καθαρά ο Ερντογάν στην ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα για τα 102 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής: «Ο στρατός μας, ο οποίος παρέμεινε στην άμυνα και του οποίου η επιθετική δύναμη είχε αποδυναμωθεί μετά την Πολιορκία της Βιέννης, άλλαξε την κακοτυχία του …Με ορισμένες εξαιρέσεις, η υποχώρηση που κράτησε για 250 χρόνια, τελείωσε», είπε ο Ερντογάν, δίνοντας το σύνθημα για νέες κατακτήσεις.
Έχετε κάποιο ερώτημα; Κάποια αμφιβολία ίσως; Για το «ντέρτι» του Ερντογάν!