Κάτω από το 2% έπεσε το ποσοστό του πληθωρισμού στη Γερμανία, σε ετήσια βάση.
Για πρώτη φορά μετά από τρεισήμισι χρόνια διαμορφώνεται στο 1,9%-το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2021.
Η υποχώρηση του γερμανικού πληθωρισμού τον Αύγουστο είναι αποτέλεσμα κυρίως, των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, η θετική αυτή εξέλιξη στην «ατμομηχανή» της ΕΕ, προσφέρει πλέον στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όλα όσα χρειάζεται για να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Ένα σχεδόν τέλειο μακροοικονομικό πλαίσιο για τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, προκειμένου να ενισχυθεί η δυναμική της ανάπτυξης. Γιατί η γερμανική οικονομία συνεχίζει να είναι πρωτοσέλιδο λόγω των αδύναμων επιδόσεων και των απαισιόδοξων προβλέψεων. Γεγονός που συμπαρασύρει την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Χαράς ευαγγέλια οι εξελίξεις αυτές για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ειδικά, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε χθες νέο ρεκόρ, ανακάμπτοντας από τη μαζική πώληση στις αρχές Αυγούστου, όταν οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ τάραξαν τις αγορές.
«Οι επενδυτές αρχίζουν να πιστεύουν για άλλη μια φορά ότι η κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων στον δυτικό κόσμο έχει ήδη καθοριστεί», τονίζουν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς. Προειδοποιούν πάντως ότι τα «μυστήρια» του πληθωρισμού είναι πολλά. Δεν είναι και δεν θα είναι όλος ο πληθωρισμός ένα νομισματικό φαινόμενο, αλλά και δημοσιονομικό και θεσμικό πρόβλημα.
Στην συνάντηση της Fed στο Τζάκσον Χολ την περασμένη εβδομάδα, το κεντρικό θέμα ήταν άλλωστε «η αποτελεσματικότητα και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής». Και οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν πώς θα υπάρχει πάντα αβεβαιότητα σχετικά με το πώς, πότε και πόσο να εφαρμοστεί μια νομισματική πολιτική που θα κατευνάζει τις αυξήσεις των τιμών. Μπορεί ο πληθωρισμός κόστους να σταματήσει με την αύξηση των επιτοκίων;
Υπάρχουν άλλωστε και γεωπολιτικά γεγονότα, όπως οι κανονικοί και οι εμπορικοί πόλεμοι, αλλά και οι φυσικές καταστροφές από την κλιματική κρίση, που μπορούν να αλλάξουν βαθιά τις παγκόσμιες τιμές.
Ανάλογα μάλιστα με τις δομές και τις εξαρτήσεις κάθε χώρας, τα γεγονότα αυτά μπορούν να μετακυλίσουν τις επιπτώσεις των κρίσεων στους ρυθμούς πληθωρισμού,
Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν προϊόντα που είναι θεωρητικά ήσσονος σημασίας, αλλά έχουν προσθέσει πολλούς βαθμούς στον πληθωρισμό, όπως το κακάο, το σιτάρι ή το ελαιόλαδο, που επηρεάζονται από τοπικά γεγονότα, ιδιαίτερα περιβαλλοντικά, αλλά με παγκόσμιο αντίκτυπο.
Αναμφίβολα, οι οικονομικές, γεωπολιτικές και νομισματικές εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών, εκτός από το κοινωνικό κόστος που έχουν προκαλέσει, θα αποτελέσουν σοβαρό αντικείμενο μακροοικονομικής μελέτης και για τους οικονομολόγους του μέλλοντος.