Πληµµυρίζει το µυαλό ύλη νεκρή κι αρχίζεις να βουλιάζεις. Γέµισε ο κόλπος ψάρια νεκρά και πώς θα τον αδειάσουµε. «Να ενηµερωθούµε σχετικά», ζητά η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου. Για ποιον λόγο ήταν ανοιχτό το θυρόφραγµα, ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της πεδιάδας Λάρισας – Κάρλας που οδηγεί στον Παγασητικό και εάν στάθµισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον κόλπο από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.
Ωραία, θα τρέξει η εισαγγελική έρευνα. «Πρέπει κι όλοι οι αρµόδιοι να τρέξουν όσο γίνεται περισσότερο», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ποιοι είναι οι αρµόδιοι; Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων ανέφερε ότι δεν υπήρξε καµία συνεννόηση µεταξύ των υπηρεσιών, για να αποφευχθεί το φαινόµενο, και η περισυλλογή γίνεται µε ευθύνη της περιφέρειας, που θα πληρώσει τους εργολάβους µε κωδικό της πολιτικής προστασίας, γιατί δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης του Παγασητικού. Εξ όσων γνωρίζω, ούτε του Λακωνικού ή του Μιραµπέλου.
Ο κόλπος -που πριν από λίγο καιρό όλοι διατείνονταν εν χορώ ότι είναι καθαρός στην εκδήλωση «Παγασητικός Κόλπος και Πληµµύρες 2023»- έχει την ευθύνη να αυτοκαθαριστεί και να διατηρηθεί, καθώς εµπλέκονται πολλοί και υπεύθυνος κανείς.
Εχω ακούσει ένα γαϊτανάκι φορέων κι ονοµάτων, από τον ΤΟΕΒ Λάρισας (Τοπικός Οργανισµός Εγγείων Βελτιώσεων), την τεχνική υπηρεσία, που είναι αρµόδια για τις εγκαταστάσεις εντός και εκτός της λίµνης, τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τον Οργανισµό Λιµένα Βόλου, την Ειδική Γραµµατεία Υδάτων, τον δήµο και την Περιφέρεια που έχουν βγάλει «µαχαίρια», τους καθηγητές ιχθυολόγους από το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, που θα µπορούσαν να δουν το φαινόµενο και να µιλήσουν στον επόµενο…
Μάλλον, όµως, κανείς αρµόδιος δεν µιλούσε µε κανέναν κι ας γνώριζε ότι υπήρχε αυτή η βιοµάζα στην Κάρλα. Τώρα, εκφράζονται φόβοι ότι έρχονται κι άλλα.