Skip to main content

Βάλε κι άλλο gov.gr

Χθες, παρουσιάστηκε η νέα πλατφόρμα erga.gov.gr

Η μετατροπή ευρέος φάσματος διοικητικών συναλλαγών σε ψηφιακές δεν είναι θεραπεία, χωρίς, κυρίως, απλούστευση της σχετικής νομοθεσίας. Και μία και δύο και τρεις και 1.013 ψηφιακές πλατφόρμες, αρκεί επιπλέον γραφειοκρατία να μην προστεθεί.

Εξηγούμαι. Η αγαπημένη μου είναι αυτή με το παράξενο όνομα akatharista.apps.gov.gr. Αφού έχω καθαρίσει το οικόπεδο/ακάλυπτο χώρο, πρωτίστως για τη δική μου ασφάλεια, τι εξυπηρετεί να το δηλώσω και μάλιστα στα «ακαθάριστα»; Περιττή ταλαιπωρία για την κυρία Μαρία, που ακουστά την έχει την τεχνολογία. Για να μην της επιβληθεί πρόστιμο για καθαρισμένα και μη δηλωμένα; Στης Ψιμύθου τα χαμένα η διασταύρωση της εγκυρότητας των όσων δηλώνονται.

Δηλώνω υπευθύνως ότι μου πέρασε από το νου η σκέψη ότι υπάρχει μπόλικο πιπέρι από το Ταμείο Ανάκαμψης και μία πλατφόρμα το θέλει. Ποιος ξέρει; Ψιμυθιανό μου πέραμα από ευρωπαϊκά κονδύλια, να έχεις καλό ξημέρωμα.

Χθες, παρουσιάστηκε η νέα πλατφόρμα erga.gov.gr, για την παρακολούθηση της υλοποίησης σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο της χώρας καίριων έργων υποδομής -άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ- ως «ένα τολμηρό βήμα διαφάνειας και λογοδοσίας». Με ένα «κλικ» στον χάρτη, ο πολίτης, μας λένε, θα βγάζει άκρη. Για τις πηγές χρηματοδότησης των έργων, για τον χρόνο ολοκλήρωσής τους, καθώς και για τα ειδικά σχέδια ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Καλά, το εργαλείο θα κριθεί επί του πεδίου. Ακούω, όμως, από τα βάθη του κρύου μία φωνή για την παγίδα της επανάληψης να προειδοποιεί. Δηλαδή;

Ποιο είναι το καλύτερο σημείο για να κρύψει κανείς κόκκους άμμου; Μια αμμουδιά από έργα, χρόνους ολοκλήρωσης, πηγές χρηματοδότησης. Τι θα δω; Μια ακολουθία, από την οποία σύντομα ξεκολλά το μάτι, γιατί νομίζει ότι αντιλήφθηκε τον κανόνα, νομίζει ότι κατάλαβε την επανάληψη, διαφάνειας άνθηση.