Υπάρχουν πόλεμοι που κερδίζονται λόγω υπέρτερου συσχετισμού δυνάμεων και άλλοι λόγω ευφάνταστων και τολμηρών κινήσεων.
Για παράδειγμα, η «Επιχείρηση Χάσκι», η απόβαση των Συμμάχων στη Σικελία το καλοκαίρι του 1943 και η κατάληψη του νησιού από τις δυνάμεις του Άξονα, ήταν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση του Β` Παγκοσμίου Πολέμου Εκδιώχθηκαν όλες οι δυνάμεις των Ναζί και των Ιταλών φασιστών από το νησί και τα γεγονότα προκάλεσαν την πτώση του Ιταλού δικτάτορα Μουσολίνι.
Η «Επιχείρηση Χάσκι» ήταν μάλιστα πολύ πιο αναίμακτη και γρήγορη από αυτή της Νορμανδίας το 1944,επειδή οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έκαναν τους Ναζί να πιστέψουν ότι η απόβαση θα γινόταν στην Ελλάδα και όχι στη Σικελία, όπου σχεδιαζόταν και υποψιάζονταν οι Γερμανοί. Για να το πετύχουν αυτό, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν το πτώμα ενός Ουαλού μικροκακοποιού -του Γκλίντουρ Μάικλ -που είχε βρεθεί νεκρός από δηλητηρίαση στο Λονδίνο. Έντυσαν τον νεκρό ως Βρετανό στρατιώτη, δίνοντάς του μια πλασματική ταυτότητα: Γουίλιαμ Μάρτιν και βάζοντας ψεύτικα έγγραφα στην τσέπη του, ότι οι Σύμμαχοι ετοίμαζαν απόβαση στην Ελλάδα.
Η σορός μεταφέρθηκε με ένα βρετανικό υποβρύχιο στις ακτές της Ισπανίας του δικτάτορα Φράνκο, συμμάχου του Χίτλερ. Στόχος ώστε να «ειδοποιηθούν» οι Ναζί ότι ο νεκρός Βρετανός στρατιώτης έφερε μαζί του απόρρητα έγγραφα που περιείχαν εντολές για συμμαχική απόβαση στην στην Ελλάδα . Είναι η θρυλική πλέον Operation Mincemeat ή Επιχείρηση Κιμάς, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Σήμερα μάλιστα, στο νεκροταφείο της Χουέλβα υπάρχει ένας τάφος που φέρει το όνομα κάποιου που δεν υπήρξε ποτέ- του Γουίλιαμ Μάρτιν-που έσωσε όμως χιλιάδες ζωές και άλλαξε την πορεία του πολέμου. Το όνομα Γκλίντουρ Μάικλ προστέθηκε μάλιστα αργότερα ως αναγνώριση του πραγματικού «νικητή» της επιχείρησης «Κιμάς»
Τα θυμήθηκα όλα αυτά με αφορμή την πρόσκληση της ΕΕ προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν να παραστεί στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27 στις Βρυξέλλες , μετά από απουσία πέντε χρόνων της Άγκυρας.
Μια κίνηση που «καλωσόρισε» θετικά η Άγκυρα ως «μια αναζήτηση διαλόγου της ΕΕ». Όπως ανέφερε μάλιστα το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών , «η πρόσκληση αυτή σηματοδοτεί επίσης ότι η ΕΕ αναγνωρίζει την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ ενόψει των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων».
Αναμφίβολα, περιμένουμε αύριο ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου θα μιλήσουν αναλόγως και ανοικτά στον Τούρκο ομόλογό τους για το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, ένα κράτος – μέλος της ΕΕ, και εξακολουθεί να απειλεί την Ελλάδα με το casus belli, προβάλλοντας ανιστόρητες και εκτός διεθνούς δικαίου, διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Και φυσικά, η επανάληψη του διαλόγου με την ΕΕ σημαίνει ότι η Αγκυρα θα σεβαστεί το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο απέναντι σε δύο κράτη μέλη.
Ελπίζουμε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν στη φαρέτρα τους, τουλάχιστον κάποιο «ευφάνταστο», σενάριο όπλο για να πειστεί η Άγκυρα να κάνει πίσω από τα διάφορα νέο-Οθωμανικά σενάρια της «Γαλάζιας Πατρίδας», που επιμένει να προβάλει προκλητικά με κάθε ευκαιρία.
Έστω με μια Ευρωπαϊκή «Επιχείρηση Κιμάς», σε νέα σύγχρονη έκδοση ,στη χειρότερη περίπτωση…