Skip to main content

Μάθημα θάρρους και ηγεσίας από τη Λαγκάρντ

REUTERS/Jana Rodenbusch

Υπολόγισε την κατάσταση καλύτερα από τη Fed και προχώρησε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

H Κριστίν Λαγκάρντ κέρδισε επάξια το δικαίωμα να υπερηφανεύεται, για άλλη μία φορά.

Υπολόγισε την κατάσταση καλύτερα από τη Fed και προχώρησε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Αφήνοντας πίσω την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να τρέχει αγκομαχώντας, για να ακολουθήσει το Σεπτέμβριο. Μπας και αποφύγει τα χειρότερα για την αμερικανική οικονομία: Μια ήπια ή απότομη προσγείωση ή και κράχ ακόμη; Η προσγείωση είναι πάντως σίγουρη…

Η Λαγκάρντ το είχε άλλωστε πει από τον περασμένο Απρίλιο στην Ουάσιγκτον, μιλώντας στο CNBC : η ΕΚΤ «εξαρτάται από τα δεδομένα αλλά όχι από τη Fed»,όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για τις μειώσεις των επιτοκίων. Και αναμένεται να το επαναλάβει στο τέλος της εβδομάδας, στην ομιλία της στην ετήσια  συνάντηση της Fed στο Τζάκσον Χολ.

Αναμφίβολα, η πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον περασμένο Ιούνιο ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες στιγμές της Λαγκάρντ από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της ΕΚΤ τον Νοέμβριο του 2019. Και αφού βέβαια, υπέστη τις περισσότερες επικρίσεις ακόμη και από τους ίδιους τους εργαζόμενους του οργανισμού της Φρανκφούρτης σε εσωτερικές έρευνες.

Η απόφαση που έλαβε τον Ιούνιο, τοποθετεί την ΕΚΤ ως την κορυφαία κεντρική τράπεζα στη διαδικασία μείωσης των επιτοκίων. Κάτι που δεν μας είχε συνηθίσει ως τώρα, αφού τον ρόλο αυτό αναλάμβανε συνήθως η Fed, η πιο ισχυρή κεντρική τράπεζα στον πλανήτη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Λαγκάρντ χρειαζόταν μια επιτυχία για να βελτιώσει την αξιοπιστία της. Και τα κατάφερε.

Η κίνηση ήταν βέβαια για πολλούς ριψοκίνδυνη, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει αυτή τη στιγμή, κυρίως για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών.

Η εμπιστοσύνη της ΕΚΤ στη δική της ανάλυση της μακροοικονομικής κατάστασης απέδωσε καρπούς και επέτρεψε στον οργανισμό να ξεκινήσει μειώσεις επιτοκίων την κατάλληλη στιγμή.
Η ΕΚΤ μπορεί να αναπνεύσει τώρα άνετα, χωρίς να αισθάνεται ότι τρέχει πίσω από τον πληθωρισμό.

Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Fed, αν θέλει να συνεχίσει τον ρόλο της ως η κεντρική τράπεζα που οδηγεί τις παγκόσμιες νομισματικές τάσεις.

Τώρα η αγορά προσβλέπει ότι την προσεχή Πέμπτη στο Τζάκσον Χολ , ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ θα αφήσει να εννοηθεί πώς θα επιταχύνει  τις μειώσεις των επιτοκίων, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου. Η Fed δεν θέλει άλλωστε , να μείνει πίσω. Και τουλάχιστον, να φτάσει την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες.

Για να γίνει αυτό, ο Πάουελ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της Fed ως το τέλος της χρονιάς. Ενώ η Λαγκάρντ μεταξύ 50 και 75 μονάδων. Αφήνοντας τον Πάουελ με τη …σκόνη της. Και την Ευρώπη να αναζητά στο πρόσωπό της μια ισχυρή ηγεσία. Ποιος ξέρει; Η επόμενη θέση της θα μπορούσε να είναι στο Μέγαρο των Ηλυσίων, διαδεχόμενη τον Εμμανουέλ Μακρόν. Η λήξη της οκταετούς θητείας της Λαγκάρντ στο τιμόνι της ΕΚΤ συμπίπτει σχεδόν με τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το 2027.