Skip to main content

Πάμε και όπου βγει

REUTERS/Alexandros Avramidis

Το να προσπαθούν στην Κυβέρνηση να φτιασιδώσουν το τσαλακωμένο τους προφίλ, είναι τουλάχιστον κουραστικό. Και ενοχλητικό πια.

«Πάμε και όπου βγει», είπε ο μηχανοδηγός στον ασύρματο. Και μετά ήρθε η τραγωδία στα Τέμπη που στοιχειώνει την ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς όμως, η συγκεκριμένη φράση, φαίνεται ότι «στοιχειώνει» συνολικά την ελληνική Πολιτεία.

Βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μια μεγάλη αποτυχία. Η Πολιτεία (Κυβέρνηση, Πυροσβεστικό Σώμα, Τοπική Αυτοδιοίκηση) απέτυχε να ελέγξει έγκαιρα την πυρκαγιά που κατέκαψε τη βορειοανατολική Αττική. Μια πυρκαγιά που έφτασε μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου και μετέτρεψε σε στάχτη ό,τι βρήκε στο πέρασμά της. Σπίτια, επιχειρήσεις, παραδόθηκαν στις φλόγες και μία ανθρώπινη ζωή χάθηκε τόσο άδικα.

«Πάμε και όπου βγει», φαίνεται ότι είπαν και φέτος οι αρμόδιες υπηρεσίες.  Απέτυχαν παταγωδώς και το γνωρίζουν. Το να προσπαθούν στην Κυβέρνηση να φτιασιδώσουν το τσαλακωμένο τους προφίλ, είναι τουλάχιστον κουραστικό. Και ενοχλητικό πια.

Κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται η ίδια τραγωδία. Με θύματα αθώους πολίτες. Ανθρώπινες ζωές και περιουσίες χάνονται, αλλά η Κοινωνία, αποσβολωμένη, παρακολουθεί τη ραψωδία των ανευθυνο – υπεύθυνων στη λογική του «πάμε και όπου βγει».

Αλήθεια, χάθηκε ένας άνθρωπος, μια γυναίκα 65 ετών, στο χώρο εργασίας της. Βρέθηκε απανθρακωμένη μια μητέρα δύο παιδιών. Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο, που εστάλη στα ΜΜΕ το απόγευμα της Δευτέρας, 12 Αυγούστου. Μια εγκύκλιος που μιλούσε για «παύση εργασιών σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο». Μικρή σημείωση: Η πυρκαγιά έχει ξεκινήσει από το μεσημέρι της Κυριακής, 11 Αυγούστου.

Χρειάστηκε να περάσουν 24 ώρες για να εκδοθεί μια κρίσιμη εγκύκλιος, που υποτίθεται ότι θα προστάτευε τους εργαζόμενους από τις φλόγες. Αλήθεια, η άτυχη 65χρονη που εγκλωβίστηκε στο χώρο εργασίας της και απανθρακώθηκε, έκανε δουλειά εξωτερικού χώρου ή εσωτερικού; Αλήθεια, πόση σημασία έχει, όταν η πύρινη λαίλαπα φτάνει έξω από τη δουλειά σου, αν είσαι εργαζόμενος «εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου»; Πρέπει να σωθείς, πρέπει να φύγεις. Η Πολιτεία, άρα το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να έχει αντανακλαστικά άμεσα, να αντιδράσει πριν από εσένα, για εσένα, για να σε προστατεύσει.

Όχι να έρχεται με μια εγκύκλιο που φέρει ημερομηνία 12 Αυγούστου και λέει ότι ισχύει «για τις ημέρες Δευτέρα 12.08.2024 και Τρίτη 13.08.2024»! Δηλαδή εκδόθηκε, αφού ο κόσμος είχε μεταβεί στις δουλειές του «εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου», εκεί στον τόπο της πυρκαγιάς!. Άρα το δόγμα «πάμε και όπου βγει» καλά κρατεί…

Η ανθρώπινη ζωή όμως χάθηκε

Τελικά, η ανικανότητα όμως, των… εκπροσώπων του «πάμε και όπου βγει» μοιάζει αβάσταχτη.

Αλλά, ακόμα και αν αφήσουμε στην άκρη την ανθρώπινη απώλεια, σε επίπεδο καμένης δασικής έκτασης, τα στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά, για την ανεπάρκεια των διοικούντων, ανεξάρτητα από ποια πολιτική παράταξη προέρχονται. Σύμφωνα με το εξαιρετικό άρθρο του naftemporiki.gr τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί 450.000 στρέμματα δάσους στην Αττική, δηλαδή το 37% της συνολικής επιφάνειας στην Περιφέρεια που φιλοξενεί την πρωτεύουσα της χώρας! Μόνο τα 100.000 εξ αυτών έγιναν «στάχτη» στην τελευταία «επιτυχία» του μοντέλου «πάμε και όπου βγει», δηλαδή πριν από περίπου μία εβδομάδα…

Εμείς απλώς να θυμίσουμε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως «όταν αναλαμβάνει κάποιος πολιτική ευθύνη, πρέπει να συνοδεύεται και από μία πράξη. Η παραίτηση είναι μια πράξη προσωπικής ευθύνης». Η τοποθέτηση αυτή είχε γίνει λίγο μετά την τραγωδία στο Μάτι, το 2018. Ήταν μια σωστή τοποθέτηση. Τότε όμως, ο κ. Μητσοτάκης ήταν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης…