«Η ζωή μας κατάντησε έρπουσα και ψάχνω μέσα από την ειδησεογραφία κάτι για να σκάσει ένα χαμόγελο ελπίδας», μου είπε ο από τη φύση του άκρως αισιόδοξος φίλος. Για να καταλήξει: «Μόνο αυτά τα παιδιά που αγωνίστηκαν με τα ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς αγώνες με έκαναν να ξεφύγω από τη γενική κατήφεια. Αλλά κατέφθασαν οι πυρκαγιές για να με βυθίσουν στη θλίψη. Ζούμε στον αστερισμό της απειλής, του φόβου και της βίας. Μας απειλούν οι πόλεμοι, η έλλειψη νερού, οι πυρκαγιές, η ακρίβεια, η ανεργία κι η ανασφάλεια μπήκε στα σπίτια μας για τα καλά».
Ομολογώ, δεν βρήκα κάτι να τον αντικρούσω. Και ήταν έναυσμα όσα μου είπε, να αναθυμηθώ κάποια στοιχεία της τρέχουσας ειδησεογραφίας, αρκετά για να δώσουν το στίγμα της ποιότητας του πολιτισμού μας:
-Για τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές, που έπληξαν ως και τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, το κυβερνητικό επιτελείο έκρινε ότι υπήρξε επιτυχής διαχείριση. Κάηκαν μία γυναίκα, περί τα 100.000 στρέμματα, περί τα 100 σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα.
-Η ακρίβεια σε σχέση με το 2021 κινείται από το 30% έως το 145% (Ναυτεμπορική).
-Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), ένας στους δύο καταναλωτές δεν θα κάνει φέτος διακοπές, ενώ το 32% δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές λιγότερες ημέρες.
-Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν ανατιμήσεις υπηρεσιών και προϊόντων συνδεδεμένες με τις καλοκαιρινές διακοπές. Σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι (Ιούνιο), το πακέτο διακοπών φέτος εμφανίζεται ακριβότερο κατά 12,7%, με αυξήσεις 19,7% στα αεροπορικά εισιτήρια, 15% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και 12% στα ξενοδοχεία. Υπολογίζεται ότι μία τετραμελής οικογένεια πρέπει να ξοδέψει τουλάχιστον 2.500 ευρώ για διακοπές μίας εβδομάδας σε νησί, ήτοι τρεις κατώτατους μισθούς.
-Στοιχεία του ΟΗΕ: Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα. Δεκάδες εκατομμύρια εξ αυτών είναι παιδιά. Στον αναπτυγμένο κόσμο περίπου το 1/3 της παραγόμενης τροφής καταλήγει στα σκουπίδια.
-Δεν θα φοιτήσουν σε σχολείο 84 εκατομμύρια παιδιά.
-Δεν είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό 2,2 δισ. άνθρωποι το 2022 και 419 εκατομμύρια δεν διέθεταν τουαλέτα.
-Στα μέτωπα του πολέμου: Περισσότεροι από 355.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί στον πόλεμο της Ουκρανίας, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Οι New York Times, επικαλούμενοι αμερικανούς αξιωματικούς, υπολόγιζαν στην ουκρανική πλευρά τις στρατιωτικές απώλειες σε 70.000 νεκρούς και 100.000 ως 120.000 τραυματίες.
Παρά τις περίφημες κυρώσεις …στα χαρτιά, τη ρωσική πολεμική μηχανή χρηματοδοτούν οι συνεχιζόμενες εξαγωγές πρώτων υλών σε δυτικές χώρες, όπως διαμάντια, χρυσό, ουράνιο και χαλκό, από τις οποίες η Ρωσία εισέπραξε πέρυσι 20 δισ. Δολάρια, σχεδόν το ένα τρίτο του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Μόσχας το 2022 και το 2023.
Στη Γάζα, πάνω από 40.000 οι νεκροί στον πόλεμο, λέει το υπ. Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς και 89.622 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου.
Οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών στο Ισραήλ.
Από τον Ιανουάριο, υπολογίζεται ότι έχουν πέσει στη Γάζα περίπου 30.000 βόμβες. Μεγάλες ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών, οι οποίες συνθέτουν αυτά τα θανατηφόρα πυρομαχικά, απελευθερώνονται και εξαπλώνονται στο περιβάλλον, αναμειγνύονται με το έδαφος και με την πάροδο του χρόνου εισέρχονται στα υποκείμενα υπόγεια ύδατα.
«Όλες αυτές οι ενέργειες, και από τις δύο πλευρές, μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου» δήλωσε για όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Όμως, η διεθνής κοινότητα νίπτει τα χείρας της αρκούμενη σε διαμαρτυρίες και ευχές για τη λήξη των πολέμων, την ίδια στιγμή που υποδαυλίζει τις συρράξεις ενισχύοντας με χρήματα και πολεμικό υλικό τους εμπλεκομένους. Ανθρώπινος πολιτισμός εν έτει 2024…
Κλείνω την προσπάθεια της… μέλαινας αποτύπωσης του κόσμου μας, με όσα συνιστούν την κάθε μορφής βία που μπαίνει στη ζωή μας, με τον πλέον απεχθή βιασμό: Αυτόν της αξιοπρέπειας του πολίτη.
Πρόχειρη καταμέτρηση: Πόλεμοι. Ρατσισμός. Ακρίβεια. Προσπάθεια χειραγώγησης από τα ΜΜΕ. Εκμετάλλευση εργαζομένων με αφορμή την κρίση. Ληστείες και διαρρήξεις. Ενδοοικογενειακή βία. Κακοποίηση παιδιών, γυναικών. Ανεργία. Ελλιπής κάλυψη τρίτης ηλικίας. Άσκηση κρατικής βίας. Επιβολή καταναλωτικών συνηθειών. Επιβολή αισθητικών προτύπων. Κακοποίηση ελληνικής γλώσσας. Ενίσχυση ασφυκτικών στερεοτύπων. Αποβλακωτικές τηλεοπτικές εκπομπές. Παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Προβολή σκουπιδιών ως προϊόντων λογοτεχνίας, γενικότερα τέχνης. Χυδαίες επιθέσεις διαφωνούντων στο διαδίκτυο και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός.
Ατελείωτος ο κατάλογος των κάθε λογής βιασμών στην καθημερινότητά μας. Με την επανάληψη περνούν στη συνήθεια και τη συγκατάβαση, με επιμύθιο το «δεν βαριέσαι, τίποτα δεν αλλάζει». Αρνούμενος πως χάθηκαν οριστικά πυξίδες και προσανατολισμοί κινδυνεύω να χαρακτηριστώ αιθεροβάμων. Και δεν παύω να βλέπω τους ανθρώπους που δημιουργούν στην τέχνη, τις επιστήμες, την τεχνολογία και αλλού, προάγοντας τα ανθρώπινα ιδεώδη, την ειρήνη, την αξιοπρέπεια. Ελπίζοντας ότι θα κατισχύσουν των βαρβάρων.