Skip to main content

Περιμένοντας τους πυραύλους

REUTERS/Alkis Konstantinidis Μια αφίσα απεικονίζει τον δολοφονημένο ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, τον ανώτατο διοικητή της ιρανικής δύναμης Quds Σολεϊμανί και τον ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ.

Θα υπάρξει επίθεση από το Ιράν και επομένως απάντηση από το Ισραήλ; Θα επαληθευτεί το κακό σενάριο ενός γενικευμένου πολέμου;

Τώρα που η μάχη με τις πυρκαγιές στην Αττική φαίνεται να τελειώνει αλλά με ανυπολόγιστες συνέπειες και εν αναμονή του καταλογισμού των τεράστιων ευθυνών, τα βλέμματα στρέφονται και πάλι σε έναν πραγματικό πόλεμο , στη Μέση Ανατολή.

Θα υπάρξει επίθεση από το Ιράν και επομένως απάντηση από το Ισραήλ; Θα επαληθευτεί το κακό σενάριο ενός γενικευμένου πολέμου;

Για την ιστορία, χρειάστηκαν 12 ημέρες τον περασμένο  Απρίλιο για να αντεπιτεθεί -έστω και συμβολικά-το Ιράν μετά από μια φονική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό και την εξόντωση δύο υψηλόβαθμων  Ιρανών αξιωματούχων.

Σήμερα , κάπου 14 ημέρες πέρασαν  από τις δολοφονίες του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ και του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε , στη Βηρυτό και την Τεχεράνη, αντίστοιχα, και υπάρχουν πλέον  αυξανόμενες ενδείξεις για επικείμενο πλήγμα αντιποίνων από την Τεχεράνη και τους συμμάχους της.

Αλλά η κατάσταση θυμίζει  λίγο το  περίφημο θεατρικό έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ.
Στο έργο του Μπέκετ βέβαια, κανένας Γκοντό δεν έρχεται, αλλά όλα γίνονται όλο και πιο μπερδεμένα, ο χρόνος, ο τόπος, οι ταυτότητες και οι βεβαιότητες διαλύονται. Και αν ο Γκοντό έγινε η επιτομή του θεάτρου του παραλόγου, η αναμονή για την πολλοστή ανταπόδοση πληγμάτων  στη Μέση Ανατολή είναι εξίσου παράλογη.
Αλλά αν τελικά συμβεί, γνωρίζει μόνο μία κατεύθυνση: την άβυσσο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν μια ιρανική αντεπίθεση «αυτή την εβδομάδα», σύμφωνα με τον Τζον Κίρμπι, διευθυντή επικοινωνίας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Δεν είναι ακόμη ασαφές εάν αυτή  θα προέλθει απευθείας από το Ιράν ή μέσω των συμμάχων του – της Χεζμπολάχ ή των Χούθι ή όλων μαζί.

Για τους Ισραηλινούς, η ιδέα ότι η χώρα τους μπαίνει σε πόλεμο με το Ιράν δεν είναι νέα. Ίσως όμως ο κίνδυνος να μην ήταν ποτέ τόσο συγκεκριμένος όσο είναι τώρα. «Θα συμβεί απόψε; Ή αργότερα;» Οι άνθρωποι στην περιοχή πάνε για ύπνο το βράδυ με αυτά τα ερωτήματα.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε νέα ενίσχυση της στρατιωτικής του παρουσίας. Εκτός από την ομάδα αεροπλανοφόρου «USS Theodore Roosevelt» που βρίσκεται ήδη στην περιοχή, καταφτάνει ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο και το πυρηνικό υποβρύχιο «USS Georgia».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της λιβανέζικης εφημερίδας Al Jumhouria, η Χεζμπολάχ φέρεται να έχει εγκαταλείψει εντελώς την έδρα της στη  Βηρυτό και  ετοιμάζεται για πόλεμο.

Στο Ισραήλ, οι πιλότοι μαχητικών και άλλα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας δεν επιτρέπεται πλέον να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι νεωτέρας.

Στην ίδια την Τεχεράνη υπάρχει προφανώς μια διαφωνία για το πώς πρέπει να είναι μια αντεπίθεση.

Αλλά και  οι ελπίδες για επικείμενη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μειώνονται. Η Χαμάς ανακοίνωσε την ότι δεν θα στείλει αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις που έχουν προγραμματιστεί αύριο. Δεν είναι σαφές ποιους στόχους επιδιώκει ο νέος ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.
Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δεκάδες ανθρώπους σε πυραυλική επίθεση σε  ένα θρησκευτικό σχολείο -καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστινίους.

Οι προθέσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένουν επίσης ασαφείς. «Κανείς δεν ξέρει τι θέλει ο Μπίμπι», ανέφερε το  CNN, επικαλούμενο ισραηλινές πηγές ασφαλείας.

Όλοι ελπίζουμε τελικά ότι θα επαναληφθεί στο πεδίο της μάχης η εξέλιξη του Γκοντό. Στο τέλος δεν θα συμβεί κάτι, ούτε θα εμφανιστούν πύραυλοι στους αιθέρες της Μέσης Ανατολής. Μόνο που δυστυχώς το πραγματικό  θέατρο του παραλόγου στην περιοχή κρύβει πολλές δυσάρεστες και επώδυνες εκπλήξεις.