Skip to main content

Σε μεταίχμιο αγορές και Fed

Όλα βρίσκονται σε μεταίχμιο

Η νέα εβδομάδα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς θα πορευθούν οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές. Εν μέσω αντιφατικών απόψεων για το εάν είναι η σωστή στιγμή για να αγοράσει κάποιος στα χαμηλά, οι επόμενες συνεδριάσεις θα μπορούσαν να δώσουν μια ιδέα για το πώς θα είναι το νέο μοτίβο της μεταβλητότητας, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό Ιουλίου στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου της Nvidia. Γεγονότα που θα μπορούσαν να απογειώσουν ή να προσγειώσουν απότομα τις αγορές.

Όλα βρίσκονται σε μεταίχμιο, οι νομισματικές πολιτικές, η κατάσταση της οικονομίας, οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές και, βεβαίως, η στάση των επενδυτών. Το τελευταίο «επεισόδιο» ήταν καταιγιστικό, καθώς μέσα σε τρεις μόλις συνεδριάσεις χάθηκαν περίπου 1 τρισ. δολάρια από την ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά, όπου τον τελευταίο καιρό είχε πέσει πολύ χρήμα. Από καιρό, βέβαια, ηχούσαν οι προειδοποιήσεις για τις πανάκριβες τεχνολογικές μετοχές και οι πωλήσεις μετοχών της Apple από τον γνωστό «γκουρού» Γουόρεν Μπάφετ αλλά και τον πρωταγωνιστή της τεχνητής νοημοσύνης διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, ο οποίος πώλησε τον Ιούλιο μετοχές της εταιρείας του, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Και, βεβαίως, πρωταγωνιστές σε αυτό το ταρακούνημα ήταν τα μεγάλα κερδοσκοπικά funds, που είχαν ποντάρει τα μέγιστα στην τακτική του carry trade.

Εν μέσω όλης αυτής της θύελλας, έχει ανοίξει στην Αμερική η συζήτηση περί ανεξαρτησίας της Φέντεραλ Ριζέρβ, την ώρα που ζητά «καταλύτες» για την επόμενη μεγάλη κίνηση. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι οι πρόεδροι πρέπει να παρεμβαίνουν στη νομισματική πολιτική, ενώ η Κάμαλα Χάρις τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της όποιας ανάμιξης. Στη μέση, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, που διορίστηκε επί Τραμπ αλλά παρέμεινε επί Μπάιντεν. Εάν μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, θα προσφέρει ένα άκρως καλοδεχούμενο στήριγμα στους Δημοκρατικούς, κόντρα στους ισχυρισμούς Τραμπ ότι η όποια μείωση πρέπει να γίνει από Νοέμβριο. To ερώτημα είναι εάν όλο αυτό το story με την οικονομία βολεύει τις αγορές ή αντικατοπτρίζει κάτι που θα φανεί τους επόμενους μήνες.