Το θρησκευτικό σχολείο αλ Ταμπίν, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ήταν το τελευταίο τους καταφύγιο. Τουλάχιστον 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα του Σαββάτου όταν δυο πύραυλοι που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψαν δυο ορόφους του σχολείου, που λειτουργούσε ως καταφύγιο για κάπου 2.400 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.
Ηταν «σφαγή», σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαικής διπλωματίας, Τζόζεπ Μπορέλ. «Τουλάχιστον δέκα σχολεία έχουν στοχοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτές τις σφαγές», έγραψε ο Μπορέλ στο Χ.
«Μας ανησυχούν βαθύτατα οι αναφορές για απώλειες αμάχων στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Πολλές οι καταδικαστικές δηλώσεις απ’ όλο τον κόσμο -τη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλες χώρες. Οι εικόνες άλλωστε, με τα απανθρακωμένα σώματα και ανθρώπινα μέλη, διάσπαρτα στις αίθουσες, έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποβαθμίζουν τον αριθμό των θυμάτων που δίνουν οι Παλαιστίνιοι: είναι «υπερβολικός» είπε ένας εκπρόσωπος. Πριν από την επίθεση, πρόσθεσε, ελήφθηκαν «μέτρα» για τον περιορισμό των «παράπλευρων απωλειών».
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον 19 μαχητών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ που χρησιμοποιούσαν το σχολείο ως «κέντρο διοίκησης για να πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις». Η Χαμάς το διαψεύδει, αλλά τι σημασία έχει.
Σε κάθε περίπτωση, σε εκείνο το σχολείο υπήρχαν 2.400 αθώοι πολίτες που δεν έπρεπε να βομβαρδιστούν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Και να οι καταδίκες και οι φωνές οργής για το έγκλημα. Καταδίκες προβλέψιμες και εύλογες, που συνιστούν όμως μια «κούφια ρουτίνα», όπως γράφει η ισραηλινή Haaretz. «Η έκρηξη των καταδικαστικών δηλώσεων για τα ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα απλά συγκαλύπτει την αδράνεια του κόσμου» γράφει η ισραηλινή εφημερίδα σε άρθρο του Τζακ Χούρι και προσθέτει: «Τα έθνη του κόσμου έχουν την ικανότητα να αναγκάσουν να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά δεν το κάνουν. Η ακολουθία των δηλώσεων που αποδοκιμάζουν τις απώλειες αμάχων έχει γίνει ένα τελετουργικό, κενού περιεχομένου».
Η Ε.Ε. , η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν επίσης τη φρίκη τους για τις αποτρόπαιες δηλώσεις του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ότι είναι «ηθικά δικαιολογημένο» να πεθάνουν από την πείνα οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι να απελευθερωθούν οι Εβραίοι όμηροι από τη Χαμάς.
Η εσκεμμένη λιμοκτονία αμάχων είναι όμως έγκλημα πολέμου, αλλά ουδεμία αρχή κινήθηκε εναντίον του Σμότριτς. Όπως και κατά του υπουργού Ασφαλείας, Μπεν-Γκβιρ, που κατηγορείται ότι καλύπτει βασανισμούς Παλαιστινίων κρατουμένων. Για να παραμείνει άλλωστε στην εξουσία, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου εξαρτάται από τους δυο αυτούς εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού από το ακροδεξιό στρατόπεδο…