Skip to main content

Χωριάτες και πρωτευουσιάνοι

Dimitris Tosidis / SOOC

Η ανάγκη για σοβαρότητα από τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Παλιότερα, ήταν μάλλον υποτιμητικό να δηλώνεις ότι είσαι «από χωριό». Δεν περνούσε στην υψηλή κοινωνία. Δεν ήταν και τόσο έξυπνο να σε θεωρούν «χωριάτη».

Πώς τα φέρνει η ζωή όμως! Όλες αυτές οι οπισθοδρομικές νοοτροπίες, αποτελούν παρελθόν και ένδοξα περασμένα. Τώρα πια, όχι μόνο δεν πρέπει να ντρέπονται όσοι είναι «από χωριό», αλλά μπορούν να το διαφημίζουν κιόλας! Με τέτοιες τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μάλλον αποτελεί προνόμιο να υπάρχει «χωριό» για τις φετινές διακοπές. Αρκεί να είναι στην ενδοχώρα. Χωριό σε νησί, μάλλον δεν βολεύει. Η τοποθέτηση της Σοφίας Βούλτεψη, η οποία προέτρεψε τους πολίτες να αποφύγουν τα νησιά και να επιλέξουν την ενδοχώρα, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχεις χωριό; Σώθηκες, κάπως θα τα βολέψεις και φέτος. Δεν έχεις χωριό και είσαι… πρωτευουσιάνος; Την πάτησες. Ή θα πληρώσεις ένα τσουβάλι λεφτά για να φτάσεις σε κάποιο κυκλαδονήσι, ή αλλιώς μπορείς να μείνεις στην πόλη. Είναι πολύ όμορφα αυτές τις μέρες στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ειδικά στην Αθήνα. Και σίγουρα πιο ανέξοδα, σε σχέση (ας πούμε) με τη Σαντορίνη ή με τη Σύρο. Αρκεί να μένει κλειστό το κλιματιστικό στο σπίτι…

Βέβαια, ίσως η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής να βλέπει «μπροστά» και να ξέρει κάτι που αγνοούμε όλοι οι υπόλοιποι: Ίσως οι μεταναστευτικές ροές που έρχονται, ελέω Παλαιστίνης και Ισραήλ, να είναι τέτοιες, ώστε να ψάχνουμε σε λίγους μήνες, όλοι «τα χωριά μας» για να γλιτώσουμε.

Από την άλλη πλευρά, είναι τέτοια η ακρίβεια που έχει χτυπήσει τα ελληνικά νοικοκυριά και τέτοιο το «πάγωμα» των μισθών, που ένα «χωριό» είναι απαραίτητο. Εκεί, ίσως βρούμε πιο φτηνή την ντομάτα και το αγγουράκι, εκεί ίσως γευτούμε τα φρούτα εποχής (πχ σταφύλια, καρπούζια, πεπόνια, ροδάκινα), χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουμε μια περιουσία.

Κάτι από όλα τα παραπάνω πρέπει να σκεφτόταν η κυρία Βούλτεψη και έκανε μεσοβδόμαδα τη δήλωση του φετινού καλοκαιριού.

Συναγωνίζεται σε επίπεδο «γκάφας» ακόμα και τον εκπρόσωπο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρο Τσάπαλο, ο οποίος στα τέλη Ιουλίου είχε δηλώσει ότι δεν δίνεται παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, επειδή γκρινιάζουν οι γυναίκες των λογιστών, καθώς χάνουν τις διακοπές τους. Τώρα, που ολοκληρώθηκε (μετά από ολιγοήμερη παράταση, είναι αλήθεια) και η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων, μπορούν να πάρουν και οι λογιστές τις γυναίκες τους και να πάνε διακοπές (πού αλλού) στο χωριό τους! Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε…

Η ανάγκη για σοβαρότητα από τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης όμως, δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Είναι απαραίτητη. Οι πολίτες που φέτος πραγματικά δυσκολεύονται να πάνε διακοπές, ή ακόμα χειρότερα που δεν κατάφεραν να ζήσουν λίγες στιγμές δροσιάς, δεν έχουν ανάγκη να προκαλούνται κιόλας! Ας το γνωρίζουν αυτό οι διάφοροι τηλεοπτικοί «αστέρες» πριν ξεφουρνίσουν την επόμενη μεγαλοστομία τους. Η διαφορά ανάμεσα στην εξυπνάδα, στο εύστοχο σχόλιο και στην γκάφα, ενίοτε είναι πολύ μικρή. Και με την ελληνική κοινωνία στα κάγκελα, λίγη προσοχή δεν βλάπτει.