Έχουν και οι αγορές τα φεγγάρια τους -πλημμυρίδα και άμπωτη των κεφαλαίων-, αλλά αυτοί που δεν πιστεύουν ότι φταίνε τα φεγγάρια, αποδίδουν το ξεπούλημα στους φόβους για αμερικανική ύφεση, στην ιαπωνική παγίδα, στην απόσυρση των αεριούχων ποτών από το τεχνολογικό πάρτι, στο ροκάνισμα εμπιστοσύνης στο στοίχημα της τεχνητής νοημοσύνης, κ.λπ.
Γιατί πούλησε Apple και μάζεψε ρευστό 277 δισ. δολαρίων ο προφήτης της Ομαχα, όπως έγινε το Σάββατο γνωστό; Πούλησε το περασμένο τρίμηνο, όταν ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σχεδόν το ήμισυ του μεριδίου του στον τεχνολογικό κολοσσό που κατασκευάζει τα iPhone.
Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως, γίνεται της αντιδράσεως. Από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει η αίσθηση ότι δεν θα είναι ομαλή η προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας.
Δεν είναι δηλαδή οι ζοφερές γεωπολιτικές εξελίξεις ο κύριος παράγοντας που πυροδοτεί πανικό, αλλά ο εφιάλτης της ύφεσης. Το ανάθεμα στη Fed είναι το νέο trend.
Πιο ενδιαφέροντα θεωρώ τον μετρητή φόβου της Wall Street, που είναι συνήθως κάτω του 20, τον δείκτη VIX. Ίσως, γιατί ηχητικά παραπέμπει σε εισπνοές, εντριβές, εκείνο το προϊόν που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Είναι, όμως, συνάχι, μια διόρθωση ή θα ακολουθήσει κι άλλη συμμόρφωση;
Για προβλέψεις σε αυτούς που είναι εξαιρετικοί στο να εξηγούν εκ των υστέρων, γιατί απέτυχαν στις εκτιμήσεις τους.
O VIX -ο υπολογισμός του βασίζεται σε δικαιώματα προαίρεσης επί του δείκτη S&P 500 και αποτελεί μέτρο μεταβλητότητας- μαζεύτηκε αρκετά από το υψηλό τετραετίας 65,73 (άνοιγμα 23,39, στις 19:16 32,57).
Πού ήταν πότε; Σωστά μαντέψατε, στην αρχή της πανδημίας. Στις 18 Μαρτίου 2020 με 85. Εντάξει, έχει προηγηθεί στις 24 Οκτωβρίου 2008 η πνευμονία των ενυπόθηκων δανείων, με 89.
Πώς συμπεριφέρθηκε ο δείκτης μετά, πόσες μέρες χρειάστηκε για να επανέλθει στα γνωστά; Δεν είμαι σίγουρη ότι θα μας βοηθήσουν εδώ στοιχεία ιστορικά. Μοιάζει με θεραπεία που έπρεπε να είχε γίνει από τον Οκτώβριο του 2023.