Skip to main content

Η διόρθωση άργησε και έγινε βίαια

REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Τότε είχαμε αναρωτηθεί πώς γίνεται να υπάρχει τόση αισιοδοξία

Στο φύλλο της 21ης Μαΐου, από την ίδια στήλη είχαμε επισημάνει πως οι μεγάλοι γκουρού της Wall Street παραμένουν εξαιρετικά αισιόδοξοι για τις προοπτικές των αμερικανικών χρηματιστηρίων, μερικές ημέρες αφού ο δείκτης Dow Jones είχε καταγράψει νέο υψηλό ρεκόρ, διασπώντας τις 40.000 μονάδες.

Τότε είχαμε αναρωτηθεί πώς γίνεται να υπάρχει τόση αισιοδοξία, όταν το διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά ασταθές και η νομισματική πολιτική δεν έχει ακόμη αλλάξει τόσο, ώστε να διασφαλίσει την ομαλή ανάκαμψη των οικονομιών.

Εκτοτε, το ράλι στις αγορές συνεχίστηκε σχεδόν χωρίς διακοπή και παρά το γεγονός πως οι φωνές όλων όσοι μιλούσαν για την ανάγκη μιας διόρθωσης πλήθαιναν σταθερά. Τελικά, η διόρθωση ήρθε και, όπως συχνά συμβαίνει στα χρηματιστήρια που διάγουν περίοδο ευφορίας, έγινε με βίαιο τρόπο. Η χθεσινή εικόνα των ασιατικών, ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και το άνοιγμα της Wall Street έδειχνε κραχ. Είναι, όμως, έτσι; Θα ανατραπεί άρδην το παγκόσμιο σκηνικό της επενδυτικής ευφορίας, που κρατά άσβεστο εδώ και 9 μήνες; Το πιθανότερο είναι η διόρθωση αυτή να κρατήσει λίγο ακόμη, μέχρις ότου οι μεγάλοι επενδυτές (και όσοι μικροί αντέχουν) αποφασίσουν πως τα νέα επίπεδα τιμών που θα διαμορφωθούν από την πτώση θα είναι ικανοποιητικά, για να επανατοποθετηθούν στις μετοχές.

Οι δείκτες φόβου, που εκτινάχθηκαν σε ιστορικά επίπεδα αρχικά χθες στη Ν. Υόρκη, άρχισαν να σταθεροποιούνται -με άνοδο μεν, αλλά ελεγχόμενη.

Οι αβεβαιότητες που υπάρχουν σε γεωπολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο εκτιμάται πως θα διατηρηθούν για αρκετό χρονικό διάστημα, όμως θα χρειαστεί μια άνευ προηγούμενου δραματική εξέλιξη, για να χαλάσει οριστικά το κλίμα στις αγορές. Προς το παρόν, άπαντες σε επιφυλακή.