Skip to main content

Ας κρατήσουν οι χοροί

REUTERS/Hannah McKay

Το μονοψήφιο ποσοστό που κατέγραψε η ανεργία τον Ιούνιο, δεν είναι για πανηγυρισμούς

Έχουμε ανεργία 9,6% με 260.000 κενές θέσεις εργασίας. Φανταστείτε πόσο πιο χαμηλό ποσοστό θα είχε καταγραφεί από την ΕΛΣΤΑΤ, αν είχαν καλυφθεί αυτές οι θέσεις!»

Η πολύ ορθή τοποθέτηση ανήκει σε υπουργό της Κυβέρνησης, που αντιλαμβάνεται το προφανές και γι’ αυτό αποφεύγει τις πολλές φανφάρες και τα πολλά χειροκροτήματα: Το μονοψήφιο ποσοστό που κατέγραψε η ανεργία τον Ιούνιο, δεν είναι για πανηγυρισμούς.

Αντίθετα, σε συνδυασμό με την πρακτική αδυναμία κάλυψης χιλιάδων θέσεων εργασίας, αποτελεί σοβαρό πεδίο προβληματισμού.

Όσοι στην Κυβέρνηση και στο υπουργείο Εργασίας πιστεύουν ότι πρέπει να αρχίσουν να πετούν βεγγαλικά στον αέρα, διαπράττουν μέγα σφάλμα. Όσοι αντίθετα, πιστεύουν ότι πρέπει να «κρατήσουν οι χοροί», δηλαδή να φερθούν με περισσότερη ταπεινότητα και να επιδιώξουν την επίλυση του προβλήματος, θα είναι μακροπρόθεσμα, κερδισμένοι.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι 260.000 κενές θέσεις εργασίας, αποτελούν εκτίμηση έρευνας (Palmos Analysis), που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), δηλαδή των εργοδοτών. Δεν αποτελεί εφεύρημα των συνδικάτων των εργαζομένων, που μπορεί  να θέλουν να «φουσκώσουν» λίγο το πρόβλημα. Οι εργοδότες, που βιώνουν αυτή την άκρως ανησυχητική κατάσταση, δεν αστειεύονται.

Ξέρουν ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Γνωρίζουν ότι η «δεξαμενή» στέρεψε. Αντιλαμβάνονται ότι ένα μεγάλο μέρος των «καλών μυαλών» της χώρας (περίπου 1 εκατ. πολίτες), έχουν μεταναστεύσει για άλλες χώρες. Βλέπουν ότι τα κενά υπάρχουν ακόμα και σε απλές (θεωρητικά), χειρωνακτικές εργασίες. Άλλωστε το μοντέλο που προσπάθησαν να θέσουν  πέρσι σε εφαρμογή, υπουργείο Εργασίας και ΔΥΠΑ,  δεν δούλεψε: Υπήρχαν κενά στο Ηράκλειο της Κρήτης και επιδιώχθηκε να πραγματοποιηθεί ολιγόμηνη «εσωτερική μετανάστευση» από άλλες περιφέρειες της χώρας (πχ Δυτική Μακεδονία), για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Και όμως, η ανταπόκριση υπήρξε περιορισμένη και το πρόγραμμα πήγε άκλαυτο!

Αν και περιορισμένο χρονικό διάστημα στο υπουργείο Εργασίας, η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, πολύ έξυπνα στην τοποθέτησή της για τη μείωση της ανεργίας, στα social media, απέφυγε τους πανηγυρισμούς. Αντίθετα, αναφέρθηκε στις «δεξαμενές» που πρέπει να εστιάσει εφεξής η Πολιτεία, για να βρει εργαζόμενους. Γυναίκες και νέοι, αλλά και ΑμεΑ και συνταξιούχοι, μπαίνουν στην «πρώτη γραμμή». Στις δύο πρώτες κατηγορίες, κρύβεται μάλλον το «στοίχημα» των κενών θέσεων εργασίας: Αλλά για να μπορέσει το υπουργείο Εργασίας να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην παραγωγική διαδικασία, πρέπει συνδυαστικά να υπάρξουν μια σειρά από παράμετρες δράσεις. Πρέπει, για παράδειγμα, η γυναίκα – μητέρα, να έχει πού να αφήσει το παιδί της με ασφάλεια, για να μπορεί να εργαστεί. Αλλιώς γιατί να το τολμήσει; Πρέπει ο νέος, να ξέρει ότι ο μισθός του θα είναι τέτοιος, ώστε να μπορεί με αξιοπρέπεια να βγάλει το μήνα του. Διαφορετικά, γιατί να μπει στον κόπο; Πρέπει τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους νέους,  αλλά και συνολικά για τους εργαζόμενους, να διασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι περιπτώσεις εκμετάλλευσης, όχι μόνο πρέπει να περιοριστούν, αλλά και παραδειγματικά να τιμωρηθούν. Άρα, χρειάζεται ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για να εντοπίζονται οι παραβάτες και να τιμωρούνται παραδειγματικά.

Συνεπώς, γνωρίζει η κυρία Κεραμέως τι πρέπει να γίνει. Οι αυξήσεις στις αποδοχές είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίες. Η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στους χώρους δουλειάς,  είναι προϋπόθεση εύρεσης εργαζομένων. Η κάλυψη και η στήριξη των μητέρων, αποτελεί βάση για να επιστρέψουν στην εργασία οι γυναίκες. Μόνο που για να συμβούν όλα αυτά,  χρειάζονται  παρεμβάσεις, μέτρα και  πρωτοβουλίες άμεσα. Η ΔΕΘ είναι πιο κοντά από ότι  νομίζουμε. Για να δούμε εκεί τι θα  ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί θα φανεί εάν η Κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.