Δεν θα είναι πια ο ίδιος πόλεμος όπως πριν. Η εκτίμηση ότι στη Μέση Ανατολή εξελίσσεται μια σύγκρουση χαμηλής έντασης εξαφανίστηκε μετά τη δολοφονία του νούμερο δύο της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη.
Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ένα είδος κήρυξης πολέμου από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου στο Ιράν.
Βρισκόμαστε όμως αντιμέτωποι με μια ασύμμετρη σύγκρουση, όπου αφενός το Ισραήλ διατηρεί μια στρατιωτική δύναμη ικανή να πλήξει βαθιά το Ιράν και αφετέρου η Τεχεράνη δεν θέλει να υποστεί μια σοβαρή καταστροφή στην εθνική της υποδομή.
Για το λόγο αυτό, πολλοί πιστεύουν ότι η απάντηση του Ιράν θα μπορούσε να είναι σκληρή, αλλά περιορισμένη.
Γίνεται πάντως λόγος για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Ιράν και των αντιπροσώπων του στην περιοχή (Χεζμπολάχ, Χαμάς, Χούθι και ιρακινές πολιτοφυλακές) για να συμφωνηθεί η απάντηση που θα δοθεί στο Ισραήλ.
Στη δεύτερη φάση του πολέμου, όπως την αποκαλεί ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Νασράλα, θα δούμε επιθέσεις και αντεπιθέσεις και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να αντιμετωπιστεί δίκαια και με βιώσιμο τρόπο, το Παλαιστινιακό από πολιτική άποψη.
Την ίδια ώρα στο Ισραήλ, υπάρχει ένα μέρος της κοινωνίας -και όχι μόνο η άκρα δεξιά- που σκέφτεται έναν παγκόσμιο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Ακόμη και ο διάσημος Ισραηλινός ιστορικός Μπένι Μόρις κάλεσε πρόσφατα το Ισραήλ να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση στο Ιράν, είτε μέσω «συμβατικών όπλων» είτε με χρήση πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με τον Μόρις, για το Ισραήλ έφτασε η «στιγμή της αλήθειας», καθώς το Ιράν βρίσκεται στο κατώφλι του εμπλουτισμού ουρανίου κατά 90%, που θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα απόθεμα πυρηνικών βομβών.
«Μόλις οι αγιατολάχ έχουν πυρηνικά όπλα και τα μέσα για να τα παραδώσουν, μπορεί κάλλιστα να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του Ισραήλ – και να αφήσουν στον Αλλάχ να τους προστατεύσει από τις δυνατότητες δεύτερου χτυπήματος του Ισραήλ», έγραψε ο Μόρις στη Haaretz, προκαλώντας βέβαια πολλές αντιδράσεις και στο εσωτερικό του Ισραήλ.
Ο μεγάλος απών σε αυτή την κατάσταση είναι δυστυχώς η Αμερική. Που περιορίζεται σε εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων για να επιτραπεί η είσοδος σε μερικές εκατοντάδες φορτηγά μεταφοράς βοήθειας στη Γάζα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν φαίνεται να έχουν κατανοήσει καθόλου το τούνελ στο οποίο ο Νετανιάχου έχει οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο όμως είναι ότι εκείνοι που διέπραξαν αυτές τις πράξεις, ειδικά τη δολοφονία του Χανίγιε, είχαν στόχο να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να εμπλέξουν πλήρως το Ιράν στη σύγκρουση.
Η επίθεση σε επισκέπτη στην Τεχεράνη που είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα.
Ειδικά όταν ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, έχει ζητήσει διάλογο με τη Δύση για το πυρηνικό ζήτημα, με στόχο την άρση των οικονομικών κυρώσεων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που
O Πεζεσκιάν όρισε τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, πρώην υπουργό Εξωτερικών και αρχιτέκτονα της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αντιπρόεδρο και σύμβουλό του για τις στρατηγικές υποθέσεις.
Η έκρηξη στην καρδιά της Τεχεράνης έχει επίσης στόχο να αποτρέψει ένα σημείο καμπής που θα έθετε το Ισραήλ στο περιθώριο των περιφερειακών διαπραγματεύσεων.
Ο στόχος ήταν να υπονομευθούν οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά κυρίως, μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας.
Υπό αυτή την έννοια, το τραγικό είναι ότι η Ουάσιγκτον αποδεικνύεται ανίκανη να εφαρμόσει ένα σχέδιο εξόδου από την έκρυθμη αυτή κατάσταση και να υποχρεώσει το Ισραήλ να το αποδεχθεί.
Οσο για την Ευρώπη; Να μην το κάνουμε πάλι θέμα. Παραμένει στο περιθώριο χωρίς να καταλαβαίνει ότι το ωστικό κύμα ενός πολέμου στη Μέση Ανατολή θα φτάσει και εδώ.
Το παραμύθι ενός πολέμου χαμηλής έντασης χωρίς… «δράκο», έχει τελειώσει…