Skip to main content

Κρεβατομουρμούρα

(EUROKINISSI)

Δεν χρειάζεται με δηλώσεις «καφενείου» να υπενθυμίζουν στους πολίτες, πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκονται

Άσχημο πράγμα η κρεβατομουρμούρα. Πρέπει να αποφεύγεται πάσει θυσία. Δεν μπορεί ο ταλαιπωρημένος σύζυγος, εκεί που ετοιμάζεται να ηρεμήσει από μια ακόμα κοπιαστική ημέρα, να τα ακούει κιόλας! Είναι άδικο.

Κάτι τέτοιο πρέπει να σκέφτηκε ο λαλίστατος εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών (και πρώην του ΕΦΚΑ), Όμηρος Τσάπαλος, όταν μεσοβδόμαδα έκανε τη δήλωση – βόμβα: «διαμαρτύρονται οι γυναίκες των λογιστών, με τηλεφωνήματα στο Υπουργείο Οικονομικών, ότι με τις συνεχείς παρατάσεις δεν μπορούν να πάνε διακοπές!»

Άρα, κατά τα προηγούμενα έτη, οι παρατάσεις στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, έφερναν κρεβατομουρμούρα. Γι’ αυτό φέτος, μπορεί να δόθηκε παράταση, αλλά ήταν με το… σταγονόμετρο. Για να αποφευχθεί η γκρίνια των γυναικών των λογιστών, προς τους συζύγους τους!

Ποτέ δεν είναι αργά να σοβαρευτούν εκεί στο ΥΠΟΙΚ. Δεν χρειάζεται με δηλώσεις «καφενείου» να υπενθυμίζουν στους πολίτες, πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκονται. Η θητεία τους και από το Υπουργείο Εργασίας, μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό, ανεπιφύλαχτα.

Όμως ακόμα και αν δεχτούμε ότι η συγκεκριμένη δήλωση εμπεριέχει στοιχεία βιασύνης και προχειρότητας, ποτέ δεν είναι αργά για μια αναδίπλωση. Ποτέ δεν είναι αργά, να παραδέχεται το δημόσιο πρόσωπο ότι έγινε κάποιο λάθος, ότι η δήλωσή του ήταν «ατυχής». Mea culpa λέγεται στα Λατινικά, άλλοι το λένε ενσυναίσθηση, άλλοι ευγένεια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν ένας ολόκληρος κλάδος βρίσκεται στα «κάγκελα», δεν είναι και η πιο έξυπνη επιλογή, να γίνονται τέτοιες τοποθετήσεις, από επίσημα χείλη. Εκτός αν  κάποιοι που έχουν στρογγυλοκαθίσει στα γραφεία της οδού Νίκης, αδιαφορούν για την αδιανόητη ταλαιπωρία που υφίστανται φέτος οι λογιστές. Υπάρχουν άνθρωποι που κατέληξαν στο νοσοκομείο και δούλευαν με την πεταλούδα περασμένη στο χέρι, αυτές τις μέρες της απόλυτης τρέλας.

Καιρός είναι, έστω και την ύστατη ώρα, να επικρατήσει σοβαρότητα. Να αντιληφθούν οι Κυβερνώντες το ρόλο τους, που είναι να λύνουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται, όχι να δημιουργούν περισσότερα. Να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των πολιτών και όχι να τις αγνοούν. Να επιδιώκουν να έχουν συμμάχους τις κοινωνικές ομάδες και όχι αντιπάλους.

Βέβαια, το «μοντέλο Χατζηδάκη» με τις άστοχες δηλώσεις, έχει παρελθόν! Ο προϊστάμενος του κ. Τσάπαλου, ουκ ολίγες φορές έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη με τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Ποιος ξεχνάει όταν αποκάλεσε «σαραβαλάκι» τον ΕΦΚΑ; Όταν ειρωνεύτηκε τους εργαζομένους του Υπουργείου Εργασίας, λέγοντας «σιγά μην τους φύγει κανένας πόντος», επειδή καθυστερούσαν να του προωθήσουν μια Υπουργική Απόφαση, που μάλλον ήταν προβληματική. Το παράδειγμά του φαίνεται να ακολούθησε ο κ. Τσάπαλος και αναφέρθηκε, τελείως άστοχα, στις γυναίκες των λογιστών!

Ας αφήσουν όμως στο ΥΠΟΙΚ τις δηλώσεις – ανέκδοτο και ας αφουγκραστούν τις ανάγκες της Κοινωνίας. Οι λογιστές είχαν απόλυτο δίκιο όταν ζητούσαν μετ’ επιτάσεως παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Το φετινό μπάχαλο δεν έχει προηγούμενο. Ας προσπαθήσουν στο Οικονομικό Επιτελείο, να διορθώσουν τις φετινές γκάφες χωρίς να προβαίνουν σε αστείες και ενοχλητικές δηλώσεις. Συνήθως, η σιωπή είναι χρυσός!