Skip to main content

Τελετή Έναρξης συγκινητική και κιτς, θεαματική και απελπιστικά woke

Brian Inganga/Pool via REUTERS

Πρωτότυπη ιδέα, φιλόδοξο εγχείρημα, αλλά χωρίς συνοχή και αχρείαστα woke - Ή πως τα στρες, οι παγιέτες και τα άλογα έκρυψαν την αισθητική

Ήταν μία πραγματικά ξεχωριστή ιδέα. Αντί να περιοριστεί σε ένα στάδιο, η Τελετή Έναρξης θέλησε να μας ξεναγήσει στο Παρίσι, με ένα πλωτό ταξίδι, με 10.500 αθλητές και 300.000 θεατές. Αλλά το αποτέλεσμα βούλιαξε στα νερά του Σηκουάνα.

Η είσοδος της ελληνικής αποστολής μας έκανε να… ψάχνουμε πλάνα των σημαιοφόρων και των άλλων αθλητών μας – ένα παράπονο που εξέφρασαν στο σύνολό τους οι χώρες. Οι πρωταγωνιστές, δηλαδή οι αθλητές, ήταν… εξαφανισμένοι. Το κλείσιμο με μία συγκλονιστική Σελίν Ντιόν και τον βωμό – αερόστατο που θα κρατήσει την Ολυμπιακή Φλόγα αναμμένη καθόλη τη διάρκεια των Αγώνων ήταν η στιγμή που ξεχώρισε σε μία τελετή για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση στον κόσμο – που «κατέφερε» να μην έχει ούτε μία αναφορά στον αθλητισμό. 

Στο ενδιάμεσο πολλή μουσική, χορός, θεατρικά δρώμενα, εντυπωσιακά εφέ, μαγευτικές εικόνες από το Παρίσι και ισχυρά αντιρατσιστικά μηνύματα.

Αλλά ήταν μία τελετή, που με διάρκεια 4 ώρες, σε πολλά σημεία κούρασε και σε άλλα φαινόταν… ερασιτεχνική, χωρίς συνοχή.

Και όταν προσπάθησε να προκαλέσει ήταν… βαρετά προβλέψιμη. Αν ο στόχος ήταν η συμπερίληψη ή έστω ένα πονηρό κλείσιμο του ματιού, απέτυχε. Γιατί και αυτό θέλει την τέχνη του, θέλει σχέδιο και αισθητική.

Οι χαρακτηρισμοί «κιτς», «κακόγουστα woke», «φαινομενικά άσεμνη και ασεβής, αλλά θύμα μιας αποκρουστικής και άκρως βαρετής πολιτικής ορθότητας», που συναντήσαμε σε γαλλικά, βρετανικά, αμερικανικά και άλλα ξένα μέσα – όπως και στις πλατφόρμες των social media – αποκαλύπτουν ότι πολλές από τις ιδέες των διοργανωτών δεν λειτούργησαν.

Αν κάτι είχε η Τελετή Έναρξης ήταν η πρόθεση να σπάσει τα στερεότυπα. Αν κάτι εμφανώς της έλειπε  ήταν μία ξεκάθαρη ταυτότητα.

Ετερόκλητα στοιχεία, ατάκτως ερριμένα σε ένα θέαμα που ανεξάρτητα από τις προθέσεις ήταν συχνά αντιαισθητικό. Η πόλη αυτή με τη σπουδαία ιστορία και κουλτούρα, θα μπορούσε να είναι το καλύτερο φόντο για ένα σύγχρονο πάρτι. Τελικά χάθηκε πίσω από την υπερβολή των στρας, τις παγιέτες και τις κιτς φιγούρες. Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ορθώς εκπροσωπήθηκε, αλλά κακώς παρουσιάστηκε… ως καρικατούρα.

Όσο για τον «ασεβή μυστικό δείπνο» ερχόταν μάλλον σε αντίθεση με το μήνυμα της συμπερίληψης, της αποδοχής, της ειρηνικής συνύπαρξης όλων. Θύμισε κάτι από τις εγχώριες διαμαρτυρίες γραφικής ομάδας, που θεωρεί ότι επαναστατεί οργανώνοντας τσιμπόυσια με παϊδάκια και μπριζόλες τη Μεγάλη Παρασκευή.

Οι Γάλλοι αναμφίβολα τόλμησαν – αυτό θα τους το αναγνωρίσουμε. Και μας έδωσαν μία Τελετή Έναρξης που σίγουρα θα θυμόμαστε, για κάποιους σωστούς, αλλά και για όλους τους λάθος λόγους. 

Αν είστε από εκείνους που δεν την παρακολούθησαν, μπορείτε να πάρετε μία γεύση από τα βίντεο και τις φωτογραφίες, που ακολουθούν:

Από το θέαμα και τη συγκίνηση

Βωμός – αερόστατο REUTERS/Marko Djurica
LIONEL BONAVENTURE/Pool via REUTERS

LIONEL BONAVENTURE/Pool via REUTERS
Paris 2024 Olympics – Opening Ceremony – Paris, France – July 26, 2024. Former French Olympian Charles Coste carries the torch during the opening ceremony. REUTERS/Marko Djurica
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024
GEOFFROY VAN DER HASSELT/Pool via REUTERS
FRANCOIS-XAVIER MARIT/Pool via REUTERS
Ricardo Mazalan/Pool via REUTERS

Στο αχρείαστα woke και κιτς

Tο διονυσιακό στοιχείο θα ταίριαζε σίγουρα καλύτερα σε τελετή λήξης.

Paris 2024 Olympics – Opening Ceremony – Paris, France – July 26, 2024. The Olympic flag arrives at Place du Trocadero during the opening ceremony. REUTERS/Dylan Martinez

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Καρέ – καρέ η τελετή έναρξης στο Παρίσι (βίντεο, φωτογραφίες)