Η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει πως οι Ευρωπαίοι θεωρούν τον σεβασμό της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου (38%) και την οικονομική, βιομηχανική και εμπορική ισχύ (34%) ως τα κύρια δυνατά σημεία της Ε.Ε.
Αν αυτή είναι η επικρατούσα άποψη στην Ευρώπη, τότε πώς εξηγείται ότι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πολίτες όταν προσέρχονται στις κάλπες ψηφίζουν κόμματα που στην καλύτερη περίπτωση κοιτάζουν αλλού όσον αφορά τον σεβασμό αυτών των τριών θεμελιωδών αρχών;
Ίσως επειδή οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., καθώς αναφέρεται από το 50% των συμμετεχόντων. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση ακολουθούν η παράτυπη μετανάστευση και τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η κλιματική αλλαγή, με 41% και 35% αντίστοιχα. Δηλαδή, ερμηνευόμενο, οι ψηφοφόροι αναζητούν λύσεις σε προβλήματα που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους. Ο μεν πόλεμος τη γνωστή ενεργειακή κρίση, η δε μετανάστευση δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή σε αρκετές χώρες. Είναι διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τις θεμελιώδεις αρχές της ενιαίας Ευρώπης; Φαίνεται πως η τάση αυτή κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών της Ε.Ε. ανησυχεί για την ασφάλεια, νιώθοντας ολοένα περισσότερο αβεβαιότητα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο για το μέλλον είναι το γεγονός πως το 51% των Ευρωπαίων εκφράζει εμπιστοσύνη στις επιδόσεις της οικονομίας της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία, κάτι απολύτως φυσιολογικό καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων. Ωστόσο, η οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται εγκλωβισμένη στον εμπορικό πόλεμο Δύσης – Κίνας και η ισχύς της δείχνει αποδυναμωμένη.
Η νέα Κομισιόν έχει πολλή δουλειά μπροστά της για να βελτιώσει τα πράγματα στη γηραιά ήπειρο.