Skip to main content

Αυτά, μόνο στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, έχουμε παρεξηγήσει τον όρο «προθεσμία»

Μόνο στην Ελλάδα απασχολείται σύσσωμη η κοινωνία με την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σαν να έχουμε λύσει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της φορολογίας. Τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο συσκέψεις επιτελικών στελεχών για να αποφασιστεί η διαχείριση του… μείζονος ζητήματος της παράτασης.

Πουθενά αλλού σε αναπτυγμένες ή υπανάπτυκτες χώρες δεν απαντάται αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Στις περισσότερες χώρες οι δηλώσεις είναι κανονικά προσυμπληρωμένες και η διαδικασία υποβολής είναι απλή, ενώ οι προθεσμίες είναι πολύμηνες και συγκεκριμένες και εκτείνονται από τρεις μήνες και φτάνουν μέχρι και 16 μήνες από τη λήξη του φορολογικού έτους, ειδικά εάν υποβάλλονται μέσω λογιστών.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, έχουν ήδη γνωστοποιηθεί από πέρυσι οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και το έτος 2026.

Στην Ελλάδα, έχουμε παρεξηγήσει τον όρο «προθεσμία». Όταν τίθεται καταληκτική ημερομηνία π.χ. η 26η Ιουλίου, δεν σημαίνει ότι όλοι υποβάλλουμε τη δήλωση την τελευταία μέρα, καθώς υπάρχουν και άλλες μέρες, νωρίτερα. Όμως, θα πρέπει να διασφαλίζονται και οι προϋποθέσεις της απρόσκοπτης υποβολής.

Φέτος, η πλατφόρμα άνοιξε αργά, στις 25 Απριλίου, και δόθηκε τρίμηνο περιθώριο, έως την 26η Ιουλίου, αλλά το τρίμηνο δεν ήταν «καθαρό», γεγονός που κλιμάκωσε την ένταση μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και λογιστών, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, υπό την έννοια ότι μια έγκαιρη παράταση της προθεσμίας θα είχε λύσει «αναίμακτα» το ζήτημα.

Μεταξύ άλλων, οι εργοδοτικοί φορείς και κυρίως οι κρατικοί φορείς απέστειλαν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των αποδοχών των εργαζομένων ή συνταξιούχων. Οι ίδιοι οι φορολογούμενοι ή οι λογιστές τους υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις και νόμισαν ότι ξεμπέρδεψαν για φέτος. Λάθος!

Διαπιστώθηκε κατόπιν ότι οι βεβαιώσεις ήταν λανθασμένες ή ελλιπείς και εστάλησαν νέες στις αρχές Ιουλίου. Ακολούθως η ΑΑΔΕ ειδοποίησε περίπου 400.000 φορολογουμένους, που είχαν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις, να υποβάλουν τροποποιητικές. Δηλαδή, 400.000 δηλώσεις υποβλήθηκαν δύο φορές.

Συνυπολογίζοντας και τα λάθη στην προσυμπλήρωση των δηλώσεων, τα προβλήματα στην πλατφόρμα και λοιπές αστοχίες, η ολιγοήμερη παράταση είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει και σε κάθε περίπτωση να μην επαναληφθεί.