Skip to main content

Χρόνοι εργασίας

Ήταν τότε που ο υπουργός Εργασίας έμπλεξε και το μάζεμα της ελιάς, για να «πουλήσει» τη 10ωρη εργασία για τέσσερις μέρες την εβδομάδα χωρίς αμοιβή για υπερωρία

Αφού πρώτα μετατράπηκε σε απασχόληση, που δεν είναι και τόσο αθώα, αφού έχει χαρακτήρα προσωρινότητας και γεμίσματος του χρόνου, όλοι συνηθίζουν στην ιδέα ότι θα είναι πλέον ελαστική. Δεν μπορεί, όμως, να είναι ελαστική και η ζωή.

«Δεν έχει θεσμοθετηθεί η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα, και, αν μου επιτρέπετε, επειδή κάποιοι λένε, “ναι, αλλά την ώρα που στην Ευρώπη πάμε προς τετραήμερη εργασία, εδώ πάμε σε εξαήμερη” -που δεν πάμε- μία από τις πρώτες χώρες που θεσμοθέτησε τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας είναι η Ελλάδα», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς τούτη τη φορά να επικαλεστεί το νόμο «Δουλειές ξανά» για του τετραήμερου τα ωσαννά.

Γεμιστά είναι με ρύζι, μπόλικο κρεμμύδι και μυριστικά, γεμιστά και με κιμά. Ποιο πιάτο, όμως, είναι θάλασσα, αλάτι, ήλιος, μεσημέρι, κληματαριές, καλοκαίρι;

Έτσι, και η τετραήμερη εργασία, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση, δεν έχει το ανάλαφρο του αντίστοιχου μέτρου, που εφαρμόζεται πιλοτικά σε άλλα κράτη προς τον στόχο των 32 ωρών. Το ελληνικό είναι διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Σε μία πρόχειρη μετάφραση, οι επιχειρήσεις και εργοδότες μπορούν -βάσει του Ν. 4808/2021- να απασχολούν επιπλέον δύο ώρες το προσωπικό τους μέχρι και έξι μήνες, συμψηφίζοντας τον επιπλέον χρόνο των δύο ωρών είτε με μείωση του ωραρίου από τις οκτώ στις έξι ώρες για το επόμενο εξάμηνο, είτε με χορήγηση ρεπό, είτε με επιπλέον άδεια.

Ήταν τότε που ο υπουργός Εργασίας έμπλεξε και το μάζεμα της ελιάς, για να «πουλήσει» τη 10ωρη εργασία για τέσσερις μέρες την εβδομάδα χωρίς αμοιβή για υπερωρία. Από το θέρος ως τις ελιές δεν απολείπουν οι δουλειές.

Έτσι, από την 1η Ιουλίου 2024 υπάρχει η δυνατότητα της εξαήμερης εργασίας, κυρίως σε βιομηχανίες συνεχούς λειτουργίας (24/7) και σε επιχειρήσεις που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες επί 24 ώρες με κυλιόμενες βάρδιες. Σύμφωνοι, δεν είναι καθολική εξέλιξη, αλλά υπάρχει. Άγνωστο ακόμη σε πόσων τη ράχη.
Κι όλα αυτά ενώ οι Έλληνες εργάζονται ετησίως 315 ώρες περισσότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπάρχει κι άλλος χώρος. Άλλωστε, ο χρόνος είναι στο χέρι των κυρίαρχων μόνο.