Αν αποδεχτούμε την επίσημη εκδοχή της Crowdstrike, ότι για το χθεσινό παγκόσμιο μπλακ άουτ σε πολλά δίκτυα επικοινωνίας και μεταφοράς δεδομένων αιτία ήταν μια μικρή, ασήμαντη αναβάθμιση του λογισμικού ασφαλείας, τότε το ίδιο το λογισμικό ασφαλείας δεν πρέπει να… αισθάνεται ασφαλές.
Όταν ένα «μικρό» update μπορεί να προκαλέσει τόση ζημιά, εύλογα τίθεται το ερώτημα τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια εσφαλμένη «σημαντική» αναβάθμιση ή, ακόμα χειρότερα, μια επίθεση χάκερ. Υποστηρίζουν δε πως, επειδή επρόκειτο για ένα update μικρής σημασίας, διέφυγε τον έλεγχο και μεταδόθηκε γρήγορα, ενώ, εάν ήταν πιο σοβαρό, λένε οι ίδιοι -χωρίς να πείθουν ιδιαίτερα-, θα γινόταν άμεσα αντιληπτό και θα είχε περιοριστεί η διάδοσή του.
Η τεχνολογία έχει εκτοξεύσει στα ύψη την οικονομική δραστηριότητα και την επικοινωνία, αλλά το χθεσινό μπλακ άουτ στα πληροφοριακά συστήματα τραπεζών, αεροπορικών εταιρειών, μέσων ενημέρωσης και άλλων εταιρειών δείχνει και πόσο ευάλωτη είναι η οικονομική και η κοινωνική δραστηριότητα, εάν συμβεί το «ατύχημα».
Μια σημαντική παράμετρος που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι πως το ατύχημα συνέβη την περίοδο της «συμβατικής» IT, πριν από την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης.
Εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «λάθος» σε υπολογιστικά συστήματα που θα λειτουργούν με το πρότυπο της ΑΙ.
Ήδη ανησυχούν, ακόμη και οι ίδιοι οι ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης, για τις συνέπειες που θα έχει στην οικονομική και κοινωνική ζωή, όπως είναι μεταξύ άλλων η παραπληροφόρηση, η απώλεια θέσεων εργασίας, η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, καθώς και η τρομακτική προοπτική της χρήσης της σε στρατιωτικές εφαρμογές.
Πόσο μάλλον όταν δεν μπορούν να αποκλειστούν τυχαία ή «σκόπιμα» λάθη.
Και μην ξεχνάμε το σημαντικότερο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα προγραμματιστεί να «σκέπτεται» και να λειτουργεί από «φυσική» νοημοσύνη.