Skip to main content

Η Ντιάνα και η Ούρσουλα

REUTERS/Johanna Geron

Πιάνει ο εξορκισμός ακόμη κι αν δεν το πιστεύεις;

Επισκέπτεται ένας συνάδελφός του τον φυσικό Νιλς Μπορ (Νόμπελ 1922). Πάνω από την εξώπορτα βλέπει ένα πέταλο και εκπλήσσεται. «Καλά, είναι δυνατόν εσύ, ένας διακεκριμένος επιστήμονας, να πιστεύεις σε φυλαχτά, να θεωρείς πως λειτουργούν;».

«Δεν το πιστεύω, αλλά η σπιτονοικοκυρά μου λέει ότι “πιάνει” ακόμη κι αν δεν το πιστεύεις», φέρεται να απάντησε ο Μπορ. Δεν ήξερα τι πιστεύει η Ρουμάνα ευρωβουλευτής Ντιάνα Σοσοάκα, που αποβλήθηκε από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διάβασα ότι «απέκτησε φήμη για τις θέσεις της κατά της μετανάστευσης και κατά των εμβολίων» κι ύστερα είδα τη φωτογραφία. Ύψωσε στην αίθουσα μια διπλή εικόνα, με τη βρεφοκρατούσα και τον Χριστό, φόρεσε φίμωτρο και προειδοποίησε ότι θα φέρει έναν παπά να κάνει αγιασμό, γιατί στην Ευρωβουλή «συναντιούνται οι διαβόλοι».

Πιάνει ο εξορκισμός ακόμη κι αν δεν το πιστεύεις; Ξεφεύγεις. Μερικά πράγματα είναι τόσο σοβαρά που πρέπει να γελάμε μ’ αυτά. Ο ευρωπαϊκός κόσμος έχει γίνει απελπιστικά σουρεαλιστικός. Η Ντιάνα είναι σύμπτωμα απλώς. Στην κορυφή, οι ταξιδιώτες του παντός, ενίοτε και του μηδενός, διασκεδάζουν στην παρακμή εμπρός. Θα γυρίσει ο τροχός; Η λογική άλλα λέει, όμως, η έκπληξη ίσως αναλάβει χρέη. Προσαρμογής και εφαρμογής. Με την Ούρσουλα, που θα επαναλάβει το σουξέ της προηγούμενης θητείας της, επικεφαλής.

Μην είσαι αφελής. «Το Ευρωκοινοβούλιο επέλεξε τη σταθερότητα και τη συνέχεια». Στην πορεία προς την εντελέχεια; Μα, έτσι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς, δηλαδή; «Αποκλείουν την ακροδεξιά από θέσεις ευθύνης στην Ε.Ε, αλλά κάνουν ό,τι μπορούν με τη συμπεριφορά τους για να την ενισχύσουν εκλογικά. Ευρωπαίοι Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι (σ.σ.: και Πράσινοι) εμμένουν στην ανανέωση της θητείας Φον ντερ Λάιεν, παρότι ελέγχεται από τη δικαιοσύνη!». Έχω εμπιστοσύνη. Στην πολλαπλότητα της Ε.Ε. με τις ευέλικτες και προσαρμόσιμες αρχές. Δεν με ξενίζουν. Σαν καλλιτεχνικό δρώμενο τα αντιμετωπίζω και καθαρίζω.