Εντυπωσιακά αποτελέσματα έδειξε μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, που έγινε ανάμεσα σε οικονομολόγους και αναλυτές, αναφορικά με την ισορροπία δυνάμεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Και ποια ήταν αυτά; Όταν η αγορά αναζητά κατευθύνσεις για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι η πρώτη τους επιλογή. Οι περισσότεροι προτιμούν να ακούσουν την Ιζαμπέλ Σνάμπελ ή τον Φίλιπ Λέιν. Οι εμπειρογνώμονες επιλέγουν τον Γάλλο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και τον Ολλανδό Κλάας Νοτ (πιθανό διάδοχο της Λαγκάρντ), ή τον Γερμανό Γιοακίμ Νάγκελ, από τους 20 κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης.
Η δημοσκόπηση ουσιαστικά δείχνει πως η Λαγκάρντ βλέπει διαφορετικά τον ρόλο της σε σχέση με τους προκατόχους της. Δηλαδή, λειτουργεί ως πρόεδρος που επιτυγχάνει συναίνεση, όταν ο Ζαν Κλοντ Τρισέ επέμενε να είναι ο εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου και ο Μάριο Ντράγκι συχνά αποφάσιζε τις νομισματικές κινήσεις μονομερώς.
Το 2024 είναι η χρονιά που η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκιά της, βλέποντας τον πληθωρισμό να υποχωρεί σταθερά προς τον στόχο του 2%, αλλά και την οικονομία της Ευρωζώνης να δυσκολεύεται να πετύχει ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης. Ήδη, προχώρησε σε μια μείωση των 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο, ενώ, όπως ευρέως αναμένεται, θα παραμείνει σε στάση αναμονής μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και προβλέπεται να λάβει ξανά αποφάσεις.
Ερμηνεύοντας τα όσα δηλώνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες τις τελευταίες ημέρες για τη νομισματική πολιτική, κατανοεί κανείς πως η επιθυμία για χαμηλότερα επιτόκια υπάρχει, όμως υφίστανται διαφορές ως προς τη χρονική σειρά τέτοιων κινήσεων. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα στελέχη της ΕΚΤ δέχθηκαν σκληρή κριτική γιατί απέτυχαν να δουν έγκαιρα το πρόβλημα του πληθωρισμού και απολογήθηκαν δημόσια γι’ αυτό. Δεν θέλουν επ’ ουδενί να κάνουν ξανά λάθος.