Skip to main content

Η υψωμένη γροθιά του Τραμπ

REUTERS/Brendan McDermid

Είναι η εικόνα που μέσα σε λίγα λεπτά μετέτρεψε το απόλυτο σοκ σε εμβληματικό μήνυμα πυγμής

H φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ με την υψωμένη γροθιά αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας του είναι από εκείνες τις εικόνες που γράφουν ιστορία.

Είναι η εικόνα που μέσα σε λίγα λεπτά μετέτρεψε το απόλυτο σοκ σε εμβληματικό μήνυμα πυγμής, ηγεσίας και δικαίωσης. Είναι η εικόνα που αθωώνει τους ποταμούς της διχαστικής και μισαλλόδοξης ρητορικής του Τραμπ, που διαγράφει το άγος του Καπιτωλίου, που δίνει το δικαίωμα στους Ρεπουμπλικάνους να καταγγέλλουν ήδη ως ηθικούς αυτουργούς της απόπειρας τους Δημοκρατικούς οι οποίοι «δαιμονοποίησαν» τον πρόεδρο της καρδιάς τους και της «βαθιάς αμερικανικής ψυχής».

Είναι επίσης η εικόνα που μπορεί να στοιχειώσει και τις τελευταίες ελπίδες του κλονισμένου Τζο Μπάιντεν να επιβιώσει πολιτικά έως το τέλος της εκλογικής κούρσας και να στείλει απευθείας τον Ντόναλντ Τραμπ στην ανακατάληψη του Λευκού Οίκου.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι εάν είναι και η εικόνα που μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία μιας ήδη βαθιά διχασμένης και σκοτεινής Αμερικής. Εάν απειλεί να γίνει το τοξικό επιστέγασμα του χάους που ξεκίνησε την 6η Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο, να ανατροφοδοτήσει τα μίση και τα πάθη εκατέρωθεν και να ξαναφέρει την ιστορία πίσω στα ταραγμένα χρόνια ανάμεσα στο 1963 και το 1981.

Ήταν τα χρόνια ανάμεσα στη δολοφονία του Τζον Κένεντι και την απόπειρα κατά του Ρόναλντ Ρίγκαν, η εικοσαετία που σφραγίστηκε από μια σειρά πολιτικών δολοφονιών και από δύο απόπειρες κατά του εν ενεργεία προέδρου Τζέραλντ Φορντ.

«Το ζήτημα πλέον είναι το εάν θα βυθιστούμε ακόμη πιο βαθιά στον διχασμό και τη βία» είπε χθες στο Politico ο Ντέιβιντ Άξελροντ, ο «στρατηγός» του επιτελείου των Δημοκρατικών, ενώ περίπου το ίδιο ερώτημα έθεσε και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Πενσιλβάνια Γκάι Ρεσκεντάλερ: «Η αγωνία μου», είπε, «είναι εάν η απόπειρα ήταν ένα τέλος ή εάν τώρα μπαίνουμε στην εποχή της σκληρής πολιτικής βίας…».