Skip to main content

Το Βαθύ Κράτος

REUTERS/Brendan McDermid

Ένας ελεύθερος σκοπευτής που παρά λίγο να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ανασταίνει τα χειρότερα φαντάσματα μιας χώρας που έχει δει να δολοφονούνται τέσσερις πρόεδροι

Από τον Κένεντι στον Ρίγκαν και τώρα τον Τραμπ: η ιστορία πολιτικής βίας επαναλαμβάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ένας ελεύθερος σκοπευτής που παρά λίγο να δολοφονήσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την προεδρία , Ντόναλντ Τραμπ, ανασταίνει τα χειρότερα φαντάσματα μιας χώρας που έχει δει να δολοφονούνται τέσσερις πρόεδροι.

Η μικρή πόλη Μπάτλερ στην Πενσυλβάνια  μπήκε πλέον  στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ώρα που μιλούσε ο Τραμπ, ακούστηκαν πυροβολισμοί.  Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος σήκωσε το δεξί του χέρι και κάλυψε το πρόσωπό του, έπεσε στο έδαφος και καλύφθηκε από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών.

Ο πρώην πρόεδρος απομακρύνεται  από τη σκηνή με αίμα στο πρόσωπό του και σηκώνοντας τη γροθιά του, περικυκλωμένος από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, αλλά σε φαινομενικά καλή κατάσταση. Δυο εκατοστά πιο πέρα ​​θα ήταν σίγουρα θανατηφόρος η επίθεση.

Στην Πενσυλβάνια -μια από τις πολιτείες που παίζει καθοριστικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές- ο Ντόναλντ Τραμπ γλίτωσε από θαύμα σε μια επίθεση πολύ παρόμοια με αυτή του Τζον Κένεντι. Αρκετοί πυροβολισμοί, ένας ελεύθερος σκοπευτής σε μια στέγη, που σκοτώνεται αμέσως από άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας.

Άρα δεν θα γίνει ποτέ γνωστό αν επρόκειτο για μοναχική πράξη ή ο δράστης μετείχε σε μια συνωμοσία.
Και εδώ υπάρχει μια ομοιότητα με τον φόνο του Όσβαλντ, του φερόμενου ως δολοφόνου του Κέννεντι.

Το BBC αναφέρει επίσης ότι αρκετοί μάρτυρες ενημέρωσαν τους αξιωματικούς ασφαλείας για έναν τύπο που κρύβεται σε μια ταράτσα, χωρίς οι υπηρεσίες να προβούν σε καμία ενέργεια. Και μετά τρέχουν και τον σκοτώνουν αντί να τον συλλάβουν. Ας ετοιμαστούμε, θα προκύψουν όλες οι πιθανές εικασίες.
Είναι σαφές ότι αυτή η αποτυχημένη επίθεση θα προκαλέσει δραματικές ανατροπές στην προεκλογική εκστρατεία , που θα διεξαχθεί σε κλίμα ακόμη μεγαλύτερης έντασης και πόλωσης. Μιας εκστρατείας που περιπλέκεται ήδη από το αίτημα να αποσυρθεί  ο Τζο Μπάιντεν – αίτημα που προέρχεται από σημαντικό τμήμα του Δημοκρατικού Κόμματος

Σίγουρα, ο Τραμπ θα παρουσιαστεί ως μάρτυρας που κάποιοι προσπάθησαν να εξοντώσουν. Το προβάδισμα που διατηρεί στις δημοσκοπήσεις σήμερα ο Τραμπ, θα μπορούσε να διπλασιαστεί χάρη στην εικόνα ενός υποψήφιου προέδρου που αποδεικνύεται αδάμαστος και θαρραλέος  σε μια τόσο δραματική στιγμή.Απέναντι σε έναν Μπάιντεν που χάνει πολλές φορές τα λόγια του και πέφτει σε γκάφες λόγω άνοιας.

Με το φάντασμα ενός Βαθέως Κράτους να αναβιώνει , παραμερίζοντας τις διαφωνίες και τις επιλογές για την οικονομία, την πολιτική και όλη την μέχρι σήμερα  ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας. Φέρνοντας την Αμερική πίσω στην εποχή του Λίνκολν…