Skip to main content

Μουρόφυλλα

REUTERS/Amir Cohen

«Δεν αντέχεται, ούτε η γεύση ούτε το χρώμα»

Ο Άχμεντ Αλ-Σανμπάρι και η οικογένειά του στη Γάζα είναι πολιορκημένοι πεινασμένοι. Όπως πολλοί, διακινδυνεύουν τη ζωή τους, όταν γίνονται βομβαρδισμοί, για να βρουν τροφή. Φύλλα μουριάς. Ναι, αυτά που ταΐζουμε τους μεταξοσκώληκες και δίνουμε στα γαλακτοπαραγωγά ζώα στα χωριά. Η Φάτιμα τα πλένει και τα βράζει σε μια αυτοσχέδια εστία, να φύγει η πικρίλα. Είναι κι αυτός ο γαλακτώδης λευκός χυμός που περιέχουν απωθητικός.

«Δεν αντέχεται, ούτε η γεύση ούτε το χρώμα». Η Φάτιμα γεμίζει τα φύλλα με ρύζι και μπαχαρικά, μήπως και ξεγελάσει τα παιδιά. «Τι μπορούμε να κάνουμε;».

Η διεθνής κοινότητα, διαπιστώσεις. Σε ανακοίνωση της 9ης Ιουλίου, ομάδα ειδικών του ΟΗΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι ο λιμός έχει εξαπλωθεί σε όλον τον θύλακα. Η διπλωματική αποστολή του Ισραήλ στη Γενεύη δήλωσε ότι η ανακοίνωση αυτή συνιστά «παραπληροφόρηση».

Δεν έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Γάζα; Υπάρχουν τρόφιμα και οι άνθρωποι επιλέγουν να καταναλώνουν μουρόφυλλα, γιατί ανακάλυψαν τη θρεπτική τους αξία και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία; Διαβάζω ότι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και των επιπέδων φλεγμονής και οξειδωτικού στρες, τα οποία και τα δύο συνδέονται με χρόνιες ασθένειες.

Η ασθένεια του Άχμεντ και της Φάτιμα είναι η πείνα. Κάτι χειρότερο, «η πρόκληση πείνας ως μεθόδου πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης προμήθειας ανθρωπιστικής βοήθειας» (γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ, Μάιος 2024).

Μία ημέρα μετά τις κατηγορίες των ειδικών του ΟΗΕ, υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας οργάνωσε επίσκεψη δημοσιογράφων στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, για να δείξει τα κιβώτια με καρπούζια, κεράσια, ντομάτες, πορτοκάλια και πατάτες αλλά και μια ντουζίνα φορτηγά που αναχωρούσαν για τη Γάζα.

Μόνο που το καραβάνι ήταν εμπορικό. Το γεγονός ότι δίνεται προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα έναντι της ανθρωπιστικής βοήθειας προκαλεί χάος, διχάζοντας τους κατοίκους σε αυτούς που έχουν τα μέσα να αγοράσουν τρόφιμα και σε αυτούς που δεν έχουν, καταγγέλλει η UNRWA.

Ο πόλεμος θα συνεχιστεί. «Κάποιοι ρωτούν πόσο και απαντώ: μέχρι τη νίκη, ακόμη κι αν χρειαστεί χρόνος». Ποιος στη Γάζα έχει χρόνο; Οι μουριές μόνο.