Skip to main content

Ήλιε, στάσου

REUTERS/Ognen Teofilovski

Σε πόλεις-κατσαρόλες ζούμε, στις 5 το πρωί άντε να ροβολήσουμε στο μπαλκόνι να ποτίσουμε ένα «μη με λησμόνει».

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία, λόγω της επιβάρυνσης που προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό, προειδοποιεί το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ηeat alarm.

Μία οδηγία προφύλαξης, κάνει μπαμ. Γίνετε κορυδαλλοί, «προγραμματίζοντας τις εξωτερικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των πιο δροσερών ωρών της ημέρας (συνήθως μεταξύ 04:00 και 07:00)».

Σε πόλεις-κατσαρόλες ζούμε, στις 5 το πρωί άντε να ροβολήσουμε στο μπαλκόνι να ποτίσουμε ένα «μη με λησμόνει». Ποιες υπαίθριες δραστηριότητες χωράνε στο αστικό καμίνι την αυγή; Στο χωριό, η φύση σε καθοδηγεί. Σηκώνεσαι πριν λαλήσουν τα κοκόρια, η γη και τα ζωντανά έχουν ζόρια.

Ζόρια έχουν και οι οικοδομές, η απόθεση ή επεξεργασία αποβλήτων, οι εργασίες σε μεταλλεία/λατομεία, μα (υποθέτω ότι) προνοεί ο ρυθμιστικός κώδικας του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Στην Αθήνα, που είναι τυλιγμένη με έναν πνιγερό μανδύα, τι γίνεται; Εκείνα τα ωραία για τη δημιουργία μιας πράσινης αστικής ταυτότητας και οι υποσχέσεις για ανθεκτικότητα στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όμορφα φούσκωσαν, όμορφα στην κάψα βούλιαξαν;

Και μείναμε με τον βαθμό και την επικινδυνότητα της θερμικής επιβάρυνσης που «εξαρτάται, πέρα από τη θερμοκρασία, από την υγρασία, τον άνεμο, και την ακτινοβολία περιβάλλοντος, αλλά και από προσωπικές παραμέτρους (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος, επίπεδο ένδυσης και σωματικής δραστηριότητας)».

Μετρήσαμε τον άνεμο και τους άλλους παράγοντες σωστά, μα για τα κοινωνικά χαρακτηριστικά μιλιά. Η έρευνα του ΕΚΠΑ «Πόλεις και Κλιματική Αλλαγή» μιλά. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μικρότερος είναι ο θερμικός κίνδυνος. Κρυφό δεν ήταν. Εκεί τα σημάδια, εκεί και τα ψεγάδια. Κάποιος που έχει μεγαλύτερο εισόδημα είναι πιο εύκολο/πιθανό να ζει σε μια περιοχή με μικρότερη αστική πυκνότητα, με πράσινο, με πάρκο, μακριά από δρόμους στενούς και κτίρια δυσανάλογα (με το πλάτος του δρόμου) ψηλά, που εγκλωβίζουν την ηλιακή ακτινοβολία για τα καλά. Είναι επίσης πιθανό κάποιος που η τσέπη του αντέχει, το σπίτι του σωστά μονωμένο να έχει. Ποιος προτρέχει;

Ήλιε, στάσου. Την αβίωτη πόλη γνοιάσου.