Η Σαουδική Αραβία– ο πιο σταθερός σύμμαχος των Αμερικανών εδώ και δεκάδες χρόνια με τα πετροδολάριά της- τρέχει τώρα να βοηθήσει τη Ρωσία. Και απειλεί τη G7 : Μην τολμήσετε να χρησιμοποιήσετε τα «παγωμένα» στις ευρωπαϊκές τράπεζες περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για να βοηθήσετε την Ουκρανία». Ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα!
Η απειλή του Ριάντ διατυπώθηκε ως «προειδοποίηση συνεπειών» στους υπουργούς Οικονομικών της G7, προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο. Ενδεχόμενη πώληση αυτών των τίτλων, θα μπορούσε να έχει απίστευτες κερδοσκοπικές επιπτώσεις για τις εμπλεκόμενες χώρες.
Η απειλή προήλθε από το Υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το Bloomberg: Το Ριάντ θα μπορούσε να πουλήσει τα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών που κατέχει ,γ ια να πιέσει την ΕΕ να μην χρησιμοποιήσει τα κέρδη από τα κατασχεθέντα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να τα επενδύσει σε όπλα για την Ουκρανία.
Για την ιστορία, η Σαουδική Αραβία επενδύει πολλά από τα γιγάντια πετρελαϊκά της έσοδα σε ομόλογα και εταιρικές μετοχές δυτικών εταιρειών. Κατέχει, για παράδειγμα, περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους των ΗΠΑ .
Η κεντρική τράπεζα του Ριάντ έχει άλλωστε συναλλαγματικά αποθέματα 445 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το κρατικό επενδυτικό ταμείο διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων στο χρηματοκιβώτιο. Είναι «όπλα», που, αν τεθούν σε κίνηση, θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πόσο ευρωπαϊκό χρέος κατέχει η Σαουδική Αραβία.
Αλλά με την ΕΕ να ταξιδεύει χωρίς πυξίδα ανάμεσα στα παγκόσμια μεγαθήρια, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες. Ειδικά για τη Γαλλία, καθώς η Moody’s προειδοποίησε για την πιθανότητα υποβάθμισης του γαλλικού αξιόχρεου σε αρνητικό, σε περίπτωση που η μετεκλογική πολιτική αστάθεια προκαλέσει κυβερνητική παράλυση.
Η Σαουδική Αραβία δεν έγινε βέβαια ξαφνικά υποστηρικτής του Πούτιν. Η ανησυχία του Σαουδάραβα ισχυρού άνδρα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι ότι η Δύση μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιήσει το ίδιο όπλο και με τα σαουδαραβικά περιουσιακά στοιχεία, στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg , οι Σαουδάραβες έβαλαν στο στόχαστρο και τη Γαλλία, προειδοποιώντας ότι θα πουλήσουν γαλλικά κρατικά ομόλογα, αφού ο Μακρόν είναι από τους πιο ενεργούς δυτικούς ηγέτες στην υποστήριξη προς το Κίεβο.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν παγώσει σε ευρωπαϊκά ιδρύματα ανέρχονται σε 280 δισ. ευρώ και θα αποφέρουν κέρδη έως και 5 δισ. ευρώ ετησίως.
Η ιδέα της άμεσης «επίθεσης» στα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες , αλλά πολύ λιγότερο από τις ευρωπαϊκές χώρες που φοβούνται τις επιπτώσεις για τη σταθερότητα του ευρώ.
Η κίνηση του Ριάντ έρχεται άλλωστε μετά το αντίο στο μονοπωλιακό καθεστώς 50 χρόνων του πετροδολαρίου που επιβλήθηκε στις αρχές Ιουνίου με το επίσημο άνοιγμα στις συναλλαγές αργού πετρελαίου σε άλλα νομίσματα. Με πρώτο το κινεζικό γουάν!