Στον α’ γύρο η Εθνική Συσπείρωση (RN) με τους συμμάχους της (αποστάτες του γκολικού LR) σχεδόν διπλασίασε το 18,68% των εκλογών του Ιουνίου 2022, που και τότε είχε ερμηνευθεί ως θρίαμβος, καθώς είχε εκλέξει 89 βουλευτές στο Palais-Bourbon και είχε συντρίψει το προηγούμενο ρεκόρ των 35 εδρών, που ο πατέρας Λεπέν είχε κερδίσει, χάρη στην απλή αναλογική, το 1986, για την οποία ο Μιτεράν είχε άλλες βλέψεις, μα το παιχνίδι δεν μπόρεσε να ελέγξει. (https://www.naftemporiki.gr/opinion/1706272/o-miteran-kai-i-madame)
Το εκλογικό σύστημα εδώ και χρόνια άλλαξε, το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» άντεξε, τη μέρα όσων πρόβαραν κοστούμια χάλασε. «Βαριέμαι, βαριέμαι, βαριέμαι», όχι τόσο μελωδικά όσο η Μαίρη Λω, τα σενάρια να παρακολουθώ. Ένας βουλευτής μία γνώμη, δέκα βουλευτές τρεις γνώμες, 577 βουλευτές πέντε γνώμες, στο Παρίσι μαδούν ανεμώνες κι άλλοι προβλέπουν χειμώνες.
Όπως προέβλεπαν ότι η RN θα περνούσε την πύλη της εξουσίας, επειδή συμφιλιώθηκε μεγάλο μέρος των ελίτ με αυτήν την προοπτική και ανησυχούσε για την άλλη επιλογή; Η μεγάλη δημοσκόπηση, αυτή της κάλπης, λέει κάτι. Παλιό, παμπάλαιο. Μην υποτιμάτε τον πολίτη. Σκέφτεται ακόμη πολιτικά. Δεν είναι κακό να το θυμούνται κάπου κάπου τα απόμακρα πολιτικά ατελιέ και οι διαμορφωτές. Υπάρχει κόσμος που εξακολουθεί να θέλει να πει με την ψήφο του περισσότερα από ένα όνομα, ένα κόμμα, μια επιλογή.
Βάζει ασκήσεις για το σπίτι. Αναδεικνύοντας μια Εθνοσυνέλευση με τρεις κύριους πόλους, χωρίς αυτοδυναμία κανενός, οι Γάλλοι επέβαλαν ένα μοντέλο. Τέλος.
Η ρευστότητα είναι πλέον δομικό στοιχείο της πολιτικής ζωής. Κι αυτό μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Θετικές ή αρνητικές.
Το κινούμενο τοπίο έχει άλλους νόμους. Το κινούμενο τοπίο έχει φάσεις, όπου δεν χωρούν αλαζονικές εξάρσεις.
Αναταράξεις; Η γαλλική αγορά δεν φορτώθηκε καμία συμφορά. Κι αν τη ρωτήσεις θα σου πει καμιά πατρίδα δεν χωρά ολόκληρο ουρανό. Συνολικά, οι εταιρείες του CAC 40 στηρίζουν το 85% των κερδών τους σε ξένη χαρά.